Meer over Wilde Wijde Wereld

Wilde Wijde Wereld, kleurrijke nieuwtjes over de natuur

Wereldwijd wordt tijdens discussies over klimaatverandering, duurzaamheid, natuurbehoud en milieu steevast over biodiversiteit gesproken. Maar wat is biodiversiteit nu eigenlijk? Het woord is heel moeilijk in één zin uit te leggen. Zoals zo vaak in de biologie is het begrip een samenstelling van meer begrippen: eenheid in verscheidenheid. Anders gezegd: biodiversiteit is de variatie in levende organismen op het land, in het water en in de atmosfeer. Dat is nog uit te breiden tot interacties tussen de soorten binnen de ecosystemen, de leefgebieden van soorten, of leefmilieus waarvan zij deel uitmaken. Dat allemaal opgeteld voert naar de totale biodiversiteit waar alle levende plant- en diersoorten op aarde deel van uitmaken. Inclusief de mens!

Biodiversiteit

Inmiddels weten we steeds meer van de biodiversiteit op aarde. Twee miljoen soorten zijn bekend, beschreven en van een naam voorzien. In ons land zijn 40.000 soorten waargenomen. De schattingen van het aantal soorten dat op de aarde leeft, lopen tot in de vele miljoenen.
Maar biodiversiteit heeft ook nog een andere belangrijke component. Sinds de erfelijkheidswetten van Mendel bekend zijn en het werk van Darwin aan de evolutietheorie weten we dat naast de soortenrijkdom – één aspect van biodiversiteit – zich ook variatie voordoet binnen een soort. De laatste Nederlandse korhoenders, die tot voor kort op de Sallandse Heuvelrug bij Holten leefden, verschilden wat hun erfelijke eigenschappen betreft van hun soortgenoten in de Belgische Ardennen.
Dankzij het vernuft van de mens is een afgeleide van deze in de genen verankerde diversiteit ontstaan: gedomesticeerde diversiteit. Kippen- varkens- en hondenrassen zijn daar voorbeelden van.

Soorten en ecosystemen beïnvloeden de natuurlijke omgeving. Zuurstofproductie en koolzuuropslag door planten en koolzuuropslag in de zeebodem in de vorm van dode dieren zorgen voor een leefbare aarde.

Kennis

Onderzoek naar biodiversiteit levert heel veel op, zoals medicijnen, een gezond leven, welbevinden bij dier en mens, zelfs economische vooruitgang. Kortom: biodiversiteit MOET! Het Museon draagt bij door beelden van de biodiversiteit te laten zien onder het motto: kennis leidt tot beterschap.

 

De weblog de Wilde Wijde Wereld doet verslag over de natuur om ons heen. Inspirerende foto’s, verstrooiende geluiden en filmpjes worden afgewisseld met reflecties op de gang van zaken in de natuur. Dit alles met als doel om te laten zien hoe grillig, onvoorspelbaar en soms grappig natuur kan zijn. Praatjes en plaatjes bij alledaagse gebeurtenissen die zelden worden gezien of opgemerkt.

 

De rechten op foto’s, geluidsopnames en filmpjes berusten – tenzij anders vermeld – bij Arno van Berge Henegouwen.

44 Responses to Meer over Wilde Wijde Wereld

 • Arno says:

  Dank jullie wel. Ik hoop snel weer nieuwe berichten de wilde wijde wereld in te sturen. Misschien tot ziens daar.
  Arno

 • Emma says:

  Hallo meneer met de verrekijker op de fiets, we zijn gelijk naar de website gegaan toen weer thuis gewandeld waren. Wat een leuke website!

 • Hallo Arno, wij hebben gisteren een leuk gesprek gehad op de Vogelbescherming. Ik heb je foto,s bekeken ik vond ze verschrikkelijk mooi.
  Ik zou het leuk vinden als je mij een keer mee wil nemen tijdens je wandelingen
  Met vriendelijke groet, John Platteel

 • marga van ulden says:

  Hallo Arno,eindelijk eens gekeken naar jouw wildewijdewereld site.Leuk.Dat brengt me op een idee; ik ben lid van een tuinclub in Voorschoten.Zou jij daar een keer een lezing willen geven?Over ecologisch tuinieren of over de diverse insekten en kleine diertjes en vogeltjes in de tuin met het nut van hun aanwezigheid? Het hoeft pas in 2015.groeten,Marga

 • Arno says:

  Heel graag gedaan! Zal uw aanbod om voorbij te komen zeker overwegen. Hartelijke groeten en een prachtig 2014!

 • bonjour,
  je vous remercie pour les excellentes informations que vous nous avez donner lors de notre rencontre en Frise.
  Votre site est très beau, et de superbes photos
  si vous voulez venirt en Belgique, je vous ferer découvrir la Famenne (Dinant Rochefort, Beauraing)
  passez de bonnes fêtes de fin d’année

  hello,
  bedankt voor de uitstekende informatie die u ons tijdens onze bijeenkomst in Friesland.
  uw website is erg mooi, en prachtige foto’s
  als je wilt venirt in België, ik Ferer ontdek je Famenne (Dinant Rochefort, Beauraing)
  breng een prettige vakantie seizoen

  Jean claude Claes

 • Arno says:

  Beste Peter, de libel komt waarschijnlijk later nog op de blog. Het Ad verliep leuk. Studenten van de opleiding Journalsitiek in Utrecht. Ben benieuwd wanneer het in de krant komt. Misschien tot een volgende keer in de Groene Jonker.
  Arno

 • Peter Busink says:

  Goedemorgen Arno,
  Gisteren mekaar (en je collega) gesproken biij de Groene Jonker. Ik heb de foto van de Libelle nog niet kunnen vinden op de site. Misschien nog geen tijd voor gehad? Erg leuke site, overzichtelijk en veel informatie. Ik vermaak me hier nog wel even. Hoe ging het interview met het AD? Voor jullie natuurlijk extra leuk.
  Groet,
  Peter

 • Arno says:

  Ik heb uw vraag via mail beantwoord

 • P.Kendall says:

  Geachte meneer/mevrouw
  Op de website van Wilde Wijde Wereld/Museon staan onderwater foto’s. Ik ben een boekje aan het schrijven met verhalen over strandvondsten. Er komen ook foto’s in van de Zeeuwse kust die ik zelf maakte. Onderwater foto’s maak ik niet. Ik wilde graag over zeeschuim/zeekat iets opnemen in het boekje
  Is het toegestaan foto’s van de site op te nemen ?
  vr.gr.
  P.Kendall

 • ad tange says:

  Hoi Arno, trouwens we zijn vandaag uit de baai van de Somme gekomen, daar is een geweldig groot natuurgebied. Bij afgaand water zagen we de zeehonden gewoon voorbij zwemmen.
  Groet Ad

 • ad tange says:

  Hoi Arno, hierbij de link voor foto’s die mijn zoon nam uit de vogelkijkhut bij Wissenkerke
  http://www.flickr.com/photos/pro-impression/sets/72157627298951993/

  succes
  groet Ad

 • Arno says:

  Sorry, ben leek op flickerphotogebied. Kun je me niet gewoon een http://www.adres doorgeven?

 • ad tange says:

  sorry,je moet als eerste:Flickerphotos aanklikken
  ad

 • ad tange says:

  hallo arno,kijk aub even op:pro impression vervolgens op :person en ja ziet een heleboel fotos uit de vogelkijkhut in noord beveland,eergisteren gemaakt door rob tange
  groet ad en marijke

 • Arno says:

  Wat leuk Peter, ik heb het gemist. Nog op een oor. Ik heb genoten van de mooie tentoonstelling en de reacties van de genodigden.

 • Peter Muller says:

  Hé Arno,

  Was lekker druk en liep uitstekend gisteravond! Jouw ‘voordracht’ viel zeer in de smaak! Heb zojuist ook nog even alles genoemd op Radio West! Ik hoop/denk dat er voor 9 jan en 6 maart flink gereageerd wordt met natuurfotografie ter beoordeling ;-))

  Natuurgroet, Peter Muller

 • Arno says:

  Bedankt Eric

 • Eric van den Akker says:

  Beste Arno,
  Je presentatie gistermiddag in het Museon t.g.v. de Vriendendag was weer van hoog niveau. Biodiversiteit is nu voor mij nog meer een begrip geworden. Ik ga jouw avonturen in de natuur van nu af aan nauwgezet volgen.
  Veel plezier met je zoektocht.
  Groet,
  Eric van den Akker.

 • Carolien says:

  Niet te veel beloofd..Mooi. Jammer dat dat inzoomen niet lukte, volgend jaar weer naar Zweden voor de trektocht:)

 • Arno says:

  Dank je Ria, ik hoop, dat je er blijft terugkomen.
  Arno

 • Ria Korving says:

  Dag Arno,

  Met plezier de siste met leuke intesressante wetenswaardigheden bekeken.

  Ik ga er beslist regelmatig naar kijken.

  Ria Korving

 • Peer says:

  Hallo Arno,

  Prachtige foto’s! Ik ga hier nog vaak grasduinen.
  En ik hou je op de hoogte van ons mussenclubje.

  groeten, Peer.

 • Arno says:

  Hope not to disappoint you! But remember it’s just for one year untill 21st of March 2011. As a commemmoration of the International Year of Biodiversity.

 • Hans says:

  weer hele mooie plaatjes arno; Til moet die vogels niet zo stevig vasthouden denk ik …
  Ook nog even het grond en luchtalarm gehoord; leuk, en nu eens niet op de eerste maandag van de maand.
  Wel volhouden … we steunen je …

 • Arno says:

  Juul , hartelijk dank voor je lof!
  Arno

 • juul says:

  Arno,
  Ik wil je even laten weten,dat ik het een ontzettend goede site vind.
  Vooral de diversiteit spreekt me erg aan.

  groetjes Juul (digiscopen)

 • anne-marije gillissen says:

  ik vind het mooie foto’s.
  ik vond het ook leuke geluiden.
  van Anne-marije gillissen

 • karin says:

  Hallo arno,

  hier had ik mijn reactie meteen moeten plaatsen…

  echt een super initiatief! een toevoeging op de Museon website… waar is alleen de link op http://www.museon.nl? even een vogeltje laten vliegen op de home-page en linken!!

  liefs en succes Karin

 • Hans says:

  Ik had het kunnen weten; zo iets kan jij alleen verzinnen; hardstikke leuk; ik ga je volgen ; ik zal je site verspreiden.

 • Michael says:

  Lieber Arno,
  toll, Deine Idee zum Internationalen Jahr der Biodiversität! Sehr schön umgesetzt. Und fantastische Bilder! Hoffentlich machen viele Naturfreunde mit. Auch in Bremen haben wir etwas Ähnliches eingerichtet: eine Fotogalerie für alle, die ihre Bilder dort einstellen und bewerten lassen wollen. Und ein Expertenteam hilft beim Bestimmen eventuell unbekannter Species. Dies ist der Link: http://www.natuerlichbremen.de/fotogalerie/
  Herzliche Grüße, Michael aus Bremen

 • Lia says:

  Hoi Arno,

  Echt heel leuk. Dankjewel dat je me wees op het bestaan van je blog. Ik kijk buiten gelijk wat beter om me heen. Heb ook wat vrienden op je blog geattendeerd. Veel plezier en succes. Ik volg je graag.

  Groetjes, Lia

 • Edgar says:

  Hallo Arno,
  Een helemaal leuk idee! Ik zal regelmatig deze piepshow bezoeken. Komt de nachtzwaluw ook nog voorbij? 🙂
  Hartelijke groet,
  Edgar en Clara

 • Egbert says:

  begin er al aan te wennen: iedere dag (zowat) een interessant verhaaltje met een prachtige foto. wat een uitstekend initiatief! ga zo door.

 • Eva says:

  Hoi Arno,

  Hartstikke leuk blog, korte wetenswaardigheden over dingen in de natuur die ik ook zou kunnen zien. Straks op mijn fiets naar huis, ga ik eens kijken of ik ook katjes kan vinden.

  Eva

 • Mayan says:

  Fijne reactie om te lezen Mayan. Het stimuleert mij om een jaar lang door te gaan!
  Arno

 • Mayan says:

  Hoi Arno,

  wat een leuk initiatief. Heerlijk al die gewone weetjes over je eigen omgeving. Ik zal er veel plezier aan beleven. Veel succes.

  Groeten
  Mayan

 • Marco van Veldhuizen says:

  Hoi Arno,

  Wat een goed initiatief ! Veel succes met de website !

  groet van Marco

 • Arno says:

  Wat een idee! Het zou mooi zijn als alle scholen met een whiteboard dit doen.

 • Britt says:

  Hallo!
  De kinderen uit groep 5a van een basisschool uit Den Haag kijken elke dag met veel plezier naar de site.
  De wilde wijde wereld ziet er prachtig uit, vooral op zo’n groot smartboard in de klas!

  We kijken uit naar meer natuurnieuws!

  Groeten van Britt en de kinderen uit groep 5a.

 • Corine says:

  Hoi Arno en iedereen die aan deze site heeft gewerkt,

  Complimenten! Wat ziet het er mooi uit! Ga er dagelijks naar kijken en zal anderen op de hoogte brengen van het bestaan van deze site.

  Corine

 • Noor says:

  Leuk Pap,

  Ik ga zeker elke dag even kijken!

  Zoentje Noor

 • Eke says:

  Hoi pap,

  Het ziet er leuk uit. En het wordt vast steeds leuker. Goed idee om dit te maken. En echt iets voor jou!

  Eke

 • John Timmerman says:

  Arno,

  Een leuke site met een hoop- en verwachtingsvol begin. Ik wens je vele duizenden bezoekers toe.

  Groet,
  John

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *