Safety first: spinnen met koplampen

 

Springspinnen bouwen geen web, maar hebben wel spintepels. Ze springen en lopen even makkelijk over horizontale als verticale vlakken. Voordat ze springen plakken ze een spindraad op de ondergrond om veilig verankerd te zijn. Safety first. Wanneer ze springen zetten ze zich af met hun derde en vierde pootpaar. Het gaat niet mis, want altijd blijven ze als een bergbeklimmer verzekerd door hun safety-line, de spindraad. Springen doen ze niet zo goed als vlooien en sprinkhanen, maar ze komen toch ver genoeg om hun prooi te verrassen.
Aan beide zijkanten van de kop staat een paar ogen waarmee ze niet scherp kunnen zien. Die waarschuwen voor gevaar of voor de nabijheid van een prooi. Daarmee vergroten ze hun gezichtsveld aanzienlijk. Met de vier koplampogen zien ze een beeld met diepte van hun omgeving. Samen met de vier ogen aan de zijkanten van de kop leidt dit tot een uniek gezichtsvermogen in het dierenrijk.

 

Deze Bonte springspin, Evarcha falcata,  zag ik op De Hoge Veluwe.

Deze Bonte springspin, Evarcha falcata, zag ik op De Hoge Veluwe. Hij kijkt mij met belangstelling aan en ik zie mijzelf vier keer weerspiegeld.

Scherpstellen doen ze ongeveer zoals een microscoop of een verrekijker scherp stelt. Ze bewegen hun netvlies naar voor of naar achter. Of naar opzij, naar omhoog of omlaag, zodat ze ook zonder hun kop te draaien iets dat niet recht voor hen staat scherp kunnen zien. Wonderogen.

 

Het is een algemene soort die je bij mooi warm weer op droge plaatsen aan kunt treffen. Foto’s AvBH.

Het is een algemene soort die je bij mooi warm weer op droge plaatsen aan kunt treffen. Foto’s AvBH.

One Response to Safety first: spinnen met koplampen

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.