Stadsmeeuwen

 

Mijn vriend Ruud Hisgen schreef eerder in zijn blog Word of the Day een gedicht over de Haagse zilvermeeuwen.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De zilvermeeuw

 

Sinds Reinaert al haar kuikens vrat
en eieren roofde in het duin,
voedt zij haar kroost op in de stad
en broedt platdak op grind en puin.

 

Uit haar zandig paradijs
vol zeebanket verdreven,
moet zij vogelvrij en wereldwijs
van ranzig afval leven.

 

De zee kan zij nu wel vergeten:
vissen is voortaan taboe.
“Verandering van spijs doet vreten,”
bijt kokmeeuw haar venijnig toe.

 

 

Ook dit jaar zullen veel inwoners van Den Haag zich weer ergeren aan de meeuwen in de stad. Zolang er niet genoeg afsluitbare vuilcontainers zijn zullen er vuilniszakken aan de straat gezet blijven worden. De oorzaak van de toename van het aantal meeuwen in de stad moet langer geleden gezocht worden. Voordat de visserij voor onze kust fabrieksmatige vormen aannam was het aantal meeuwen klein. Toen de open vuilnisbelten kwamen was een eerste toename van het aantal meeuwen merkbaar. Broeden deden ze toen nog in de duinen en heel vroeger op het strand: zilvermeeuwen, stormmeeuwen en kokmeeuwen. Toen de vos kwam verdween eerst de kleinere en kwetsbaarder kokmeeuw. Die trokken niet naar de stad, maar gingen naar kolonies in het binnenland. De zilvermeeuw, Larus argentatus, was de volgende op het menu van de vos. Zij weken uit naar de stad om daar op daken veilig te broeden. De derde soort, de stormmeeuw, overleefde de komst van de vos. Bovenop dicht en stekelig struikgewas legden zij voortaan hun eieren. Daar konden de vossen niet bij.
 
Op Ruuds blog ‘Word of the Day‘die hij ooit begonnen is om expats onze taal te leren zijn behalve allerlei leuke weetjes over de Hofstad ook Haagsuh Meeuwen te vinden.
 

2 Responses to Stadsmeeuwen

 • Wim Verheul says:

  hoi weer een stukje in de wilde wijde wereld van Arno er zit gelukkig weer leven in en ik las in het vorige commentaar dat ik niet de enige ben die je mooie stukjes en foto’s van onze mooie natuur mis.
  Arno bedankt voor allen aandacht die je hier weer aan besteed ik geniet er steeds weer van en ik weet zeker met mijn nog vele andere .
  Groet,
  Wim Verheul

 • Ruud Hisgen says:

  Dank je, Arno. Goed dat je weer verder gaat met je wildewijdewereld. Ik heb het gemist.
  Ik heb zelf even een time-out genomen met mijn woord van de dag, maar ga later dit jaar weer verder.

  Groeten, Ruud

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *