Bruine stinkerd

 
Nu de lente eraan komt, zie ik in de tuin het ene na het andere insect in beweging komen. Op het water van de vijver zijn de schaatsenrijders actief, op 26 februari zat de eerste kleine vos zich op te warmen op de keukendeur en op de roos zat een groene stinkwants, Palomena prasina wakker te worden na een winterslaap van een paar maanden. Deze wants neemt voordat ie in winterslaap gaat een andere kleur aan. Het groen verdwijnt en in het vroege voorjaar wanneer de hazelaar bloeit zie je ze weer. Over een paar weken verkleuren ze naar een prachtig fris groen daarmee opnieuw de ontwikkeling van het nieuwe blad imiterend. Met hun bruinkleuring imiteren ze de verkleurende bladeren aan de bomen in de herfst.

 

Het volwassen stadium in de zomer. De vleugels zijn uitontwikkeld en er komt geen vervelling meer.

Het volwassen stadium in de voorzomer.

 

Groene stinkwantsen vervellen vijf keer. Na iedere vervelling wordt een beetje meer van het volwassen insect herkenbaar. Hier een nimf begin oktober vorig jaar.

Groene stinkwantsen vervellen vijf keer. Na iedere vervelling wordt een beetje meer van het volwassen insect herkenbaar. Hier een nimf zomer vorig jaar.

 

Na een paar weken zal deze wants prachtig groen verkleuren. Foto's AvBH

Na een winterslaap van een paar maanden zal deze wants binnen een paar weken naar een prachtig groen verkleuren. Foto’s AvBH

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *