Mijnwerkers in de tuin

 
Toen ik de vorige blog over de mijnwerker en zijn kanarie schreef vroeg ik me af hoe mollen, Talpa europaea, het uithouden in hun gangen. Onder en in het dunne mollenvachtje gaan unieke eigenschappen schuil. Mollenharen laten zich in alle richtingen strijken. Daardoor loopt een mol even gemakkelijk vooruit als achteruit door de nauwe gangen.

 

Mollen hebben een stierennek, sterke spieren vullen de ruimte tussen kop en schouders op. De piepkleine ogen zijn hier met moeite te zien als kleine speldenknoppen. De mollenneus is een uiterst gevoelig orgaan. Zo gevoelig, dat een mol die een tik op zijn neus krijgt sterft. Op kop en poten en staart zitten talloze tastharen.

Mollen hebben een stierennek, sterke spieren vullen de ruimte tussen kop en schouders op. De piepkleine ogen zijn hier met moeite te zien als kleine speldenknoppen. De mollenneus is een uiterst gevoelig orgaan. Zo gevoelig, dat een mol die een tik op zijn neus krijgt sterft. Op kop en poten en staart zitten talloze tastharen.

 

Mollen hebben voorpoten als kolenschoppen waarmee ze razendsnel gangen tot bijna twee meter diep graven. De palm van de poot heeft een voor iedere mol uniek patroon van groefjes.

Mollen hebben voorpoten als kolenschoppen waarmee ze razendsnel gangen tot bijna twee meter diep graven. De palm van de poot heeft een voor iedere mol uniek patroon van groefjes.

 

Een keer stond ik erbij, dat een mol een hoop aarde omhoog drukte. Het ging razendsnel. Om zoveel aarde naar boven te verplaatsen is veel kracht nodig. Foto's AvBH

Een keer stond ik erbij, dat een mol een hoop aarde omhoog drukte. Het ging razendsnel. Om zoveel aarde naar boven te verplaatsen is veel kracht nodig. Foto’s AvBH

De grootste kans om een mol te zien heb je in juni. Dan worden de jongen door hun moeders uit de gangen verjaagd. Bovengronds moeten ze maar zien ergens anders een gebiedje met onbewoonde gangen te vinden, want ze zijn nog niet sterk genoeg om zelf te graven. In die periode gaan er veel dood en dan zie je er soms een liggen. Foto’s AvBH

 

One Response to Mijnwerkers in de tuin

  • Leo Brosens says:

    Opnieuw een leuk stukje Arno. Aangekleed met prima dichtbij foto’s.
    Tot zelfs 2 meter diep graven ze lees ik, een uniek pootpalmpatroon, haartjes die alle kanten op kunnen, allemaal nieuwigheidjes voor mij. Leuk om een keertje te lezen.
    Mvg
    Leo

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *