Visdiefjes

Visdiefjes, Sterna hirundo,  trekken in het najaar langs de kust naar tropisch Afrika. Hoe noordelijker ze broeden, des te verder naar het zuiden overwinteren ze. Noorse vogels trekken tot aan Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Onze broedvogels leggen een kleinere afstand af en overwinteren ter hoogte van de evenaar.

De vogels zijn pas volwassen in hun derde jaar en tot zolang blijven ze in de tropen. Veel jonge vogels sterven voordat ze volwassen zijn. Toch blijft de soort in aantal gelijk, want de oudervogels worden tamelijk oud en nemen lang deel aan de voortplanting.

Aan de zwak ontwikkelde poten is te zien, dat visdieven lange vliegtijden hebben.

Alles in kop en snavel is ingesteld op het snel oppikken van visjes vlak onder het wateroppervlak.

Veel slanker en sierlijker dan meeuwen. Foto's: Arno van Berge Henegouwen

Visdief

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *