Tuinvogeltelling 2014


Zaterdag heb ik meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door Vogelbescherming. In het midden van de huiskamer had ik overzicht op zowel voor- als achtertuin.  Van de organisatie kreeg ik het volgende bericht terug.

 

achtertuin

voortuin

Geachte heer van berge henegouwen,  Hartelijk dank voor uw deelname aan de Nationale Tuinvogeltelling 2014! Samen met duizenden anderen heeft u meegedaan aan belangrijk onderzoek naar de tuinvogelstand in Nederland.

Dit is uw persoonlijke Tuinvogeltelling

Ekster 2
Houtduif 1
Kauw 10
Koolmees 2
Merel 5
Pimpelmees 2
Roodborst 1
Turkse tortel 2
Vink 5
Winterkoning 1

De voortuin trekt meer vogels. Het zijn deze winter vooral vinken die op de havermout afkomen. Het roodborstje kruipt op de voederplank en de mezen halen pinda’s uit de zakjes die in de conifeer hangen. Die conifeer beneemt ons al zo lang wij hier wonen het uitzicht op de straat. Maar we krijgen er veel voor terug. Zo ook gisteren tijdens mijn telling. Omhoog kijkend ontdekte ik bovenin de boom een nieuwsgierig oog. Met een scheve pupil keek de houtduif mij aan. Zij zat op wat bij houtduiven een nest genoemd mag worden. Een losse hoop takjes op een vork. Nadat ik foto’s had gemaakt begon zij te koeren en toen ik een paar uur later terug kwam zat zij er nog.

Koerend op het nest trok de houtduif tijdens de tuinvogeltelling mijn aandacht. Het nest is slordig en dun, dat je goed kan zien, dat er geen eieren in liggen. foto AvBH

Koerend op het nest trok de houtduif tijdens de tuinvogeltelling mijn aandacht. Het nest is slordig en dun. Je kunt goed zien, dat er geen eieren in liggen. foto AvBH

De achtertuin is voor meer dan driekwart betegeld. In het midden staat een eenzame appelboom waarop een paar maretakken, Viscum album, het al jaren goed doen. Tegen de garage groeit de druif. De meeste druiven gaan naar de vogels. De lijsterbes is in december omgevallen. Op de garages naast ons huis staat vaak water. De afvoer is gebrekkig en dat trekt grote gele kwikstaarten, Motacilla cinerea, aan die leven van rode muggenlarven. In de vijver van drie bij anderhalve meter zitten in de winter bruine kikkers, Rana temporaria. En dát ontgaat de blauwe reiger niet. Hij trekt er meer dan een uur voor uit om één kikker te pakken. Loerend op de garagerand wacht hij tot er wat beweging in het water is. Dan daalt hij af in de tuin. Dat is niet zonder risico, want zijn vluchtmogelijkheid is door de schutting, de appelboom en de garagemuur beperkt. Maar nood breekt wet. Roerloos, en soms met een poot vooruit bewegend komt de snavel steeds dichter bij het water. Het werk wordt voltooid op de garage waar een wasritueel volgt voordat de kikker omhoog wordt geworpen en ingeslikt. Maar dit jaar is het anders, de reiger is niet gekomen en de kwikstaart heb ik maar een paar keer gezien. De milde winter geeft aan, dat mijn tuinvogels nog voldoende voedsel kunnen vinden buiten het dorp en in de parken.

Onvolwassen Grote gele kwikstaart op de garages. Foto AvBH

Onvolwassen Grote gele kwikstaart op de garages. Foto AvBH

Onze dakreiger een paar jaar geleden op de rand van de garage. Foto AvBH

Onze dakreiger een paar jaar geleden op de rand van de garage. Foto AvBH

 

KoosTeddy

De katten Koos en Teddy zijn mede verantwoordelijk voor mijn tuinvogeltelling.

 

One Response to Tuinvogeltelling 2014

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *