Shitting Image

 
Mijn eerste ervaring met vogelpoep had ik als 8-jarig jongetje. Staand onder de meidoorn in onze achtertuin keek ik naar huismussen pal boven mij. Er viel iets in mijn oog. Ik gilde het uit en mijn moeder moest mijn oog uitspoelen. Later leerde ik, dat vogelpoep het bijtende urinezuur bevat. Ik heb het geweten.

 

Een van de voordelen van de moderne camera’s is het in serie kunnen schieten van meer foto’s. Met een animatieprogramma kun je daar eenvoudige filmpjes van maken. Je moet wel het moment suprême treffen. En dat lukte zaterdag met een Grote zilverreiger, Ardea alba, in de Eijsder Beemden bij Eijsden. De witte vogel maakte het, ondanks het donkere weer, toch mogelijk redelijke foto’s te maken.

 

shitting image_output_5tdk4H

 

Bij de sanitaire stop van vogels zitten hun veren in de weg. Wanneer ze niet opletten blijven ze zitten met een nauwelijks nog schoon te maken verenkleed. Voor veel vogels is het een ritueel, dat je als oplettende waarnemer aan ziet komen. In het filmpje zie je dat de broekveren naar beneden uitzakken en de anusregio ontbloten. Daarop speelde ik in bij het maken van de fotoserie. Vogelurine is sterk ingedikt, in de nieren wordt bijna al het water weer opgenomen in het bloed. Er is één uitgang, de cloaca. Daar komen urine en poep en ook de eieren langs, voordat ze het lichaam verlaten. Vogels combineren hun ‘stoelgang’. Poep en ingedikte urine komen tegelijk. Bij duivenpoep is dit goed te zien. Het is donker met een witte top. Dat laatste is de urine. Bij grotere vogels als reigers en roofvogels treedt menging op.

 

Een paar jaar terug maakte ik op Texel onderstaande fotoserie van een buizerd. Omdat ik er bijna recht onderstond was het proces goed te volgen.

miste mij op een haar. Foto's AvBH

Deze miste mij op een haar. Foto’s AvBH

Meer over de evolutionaire achtergronden van het uitscheidingstelsel bij vogels en het verschil met zoogdieren daarin is in een eerder gepubliceerde blog te vinden. Zoek op Buizerd, poep of plas? in het venster linksboven. Of klik op de tag buizerd hieronder.
 

One Response to Shitting Image

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *