Helgoland

 

Helgoland Lange Anna

Een bekend beeld van het eiland: de 60 meter hoge Lange Anna vlakbij de noordpunt. De enige broedgelegenheid voor de op de rode rotsen broedende zeevogels in het oosten van de Noordzee.

 

‘s Morgens om half elf afvaart en om één uur ‘s middags sta je midden in de Noordzee op een roodgekleurd rotsblok van 2500 meter lang en 700 meter breed. Helgoland (= Heilig land) is zoals alle eilanden uniek. Geen auto’s, alleen een paar geruisloze elektrisch aangedreven taxi’s. En fietsloos. Het eiland is pas sinds 1890 Duits. Daarvoor was het Engels. In het verdrag bij de overdracht werd geregeld, dat het eiland een status aparte binnen Europa kreeg. Zo kun je er belastingvrij inkopen doen. Daaraan danken de Helgolanders een deel van hun welvaart. Dagelijks komen stromen dagjesmensen van de boot die sloffen sigaretten, parfum en flessen sterke drank kopen. De slijterijen en sigarettenwinkels verdringen elkaar in de straatjes bij de haven. Je ziet veel rokers op deze, wat luchtkwaliteit betreft, schoonste plek in Europa. Wie helemaal rust wil neemt de lift die je voor 80 cent van het Unterland naar het Oberland brengt. Daar kom je op een 60 meter boven de zee liggend plateau dat bestaat uit 250 miljoen jaar oud rood gesteente met de naam Bontzandsteen.

 

Jan van Gent

Jan van genten, Morus bassanus, broeden pas vanaf 1990 op Helgoland. Handig maken ze gebruik van de opstijgende winden langs de steile rotsen om hoogte te winnen. Foto’s AvBH

 

Vanaf augustus zet de veerboot veel vogelaars over. Dat heeft alles te maken met de start van het vogeltrekseizoen. Op de boot is het al merkbaar, want geregeld passeren op volle zee groepjes spreeuwen en leeuweriken die de overtocht van Scandinavië naar het vasteland van Europa maken. Zo nu en dan verdwijnen ze in de bek van meeuwen die de vermoeide landvogels in het water slaan om ze dan in één keer te verzwelgen. Tijdens mijn overtocht op 19 oktober vloog een merel een kwartier lang rondjes om de boot om tenslotte door te gaan naar het zuidwesten. Met de gps konden wij de snelheid van de boot meten: 30 km per uur. De vogel vloog sneller. We schatten een minimale snelheid van 50 km per uur!

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *