Hooiwagen, Weberknecht, Harvestman

 

Nu het kouder wordt ‘s nachts is de tijd gekomen, dat spinnen en hooiwagens onze huizen binnenkomen op zoek naar een plekje voor de winter. Gisteravond zat er een hooiwagen op de muur in de gang en de eerste huisspinnen beginnen naar binnen te vluchten. Menig bewoner gaat opschrikken de komende tijd.

Opilio canestrinii

De oude wetenschappelijke naam voor de hooiwagens komt van het Italiaanse en Spaanse woord Opiliones wat schaapsherder betekent. En dat doen ze: op stelten lopen om hun schaapjes beter te kunnen tellen. Foto AvBH

Hooiwagens hebben in Europa de vreemdste namen gekregen: in Duitsland Weberknecht, Harvestman in Engeland, Daddy Longlegs in Amerika en Australië. In Frankrijk is de naam Faucheur in zwang en Segador in het Spaans en Portugees. De laatste twee namen betekenen maaimachine.

Opilio canestrinii

Kop en achterlijf zijn met elkaar vergroeid en de twee ogen staan op een verhoging op de rug. Op deze en vorige foto staat een rode hooiwagensoort, Opilio canestrinii. Foto AvBH

Het Engelse Harvestman, letterlijk oogstmannetje, en het Nederlandse hooiwagen slaat volgens sommigen op het feit, dat ze in de zomer geslachtsrijp zijn en veel in stoppelvelden worden gezien. Mij lijkt eerder, dat het slaat op de manier van vergaren van hooi door de boeren. Met lange rieken werd van alle kanten om de wagen het hooi bijeengetrokken en opgeladen. Ik stel me voor, dat die arbeid wat weg heeft van de manier waarop de hooiwagen met zijn lange poten beweegt. Maar ik geef toe, enige fantasie kan mij niet ontzegd worden. Het Duitse Weberknecht, weefknecht, kan ik niet verklaren. Hooiwagens hebben geen spinklieren en weven geen web. Wie de verklaring van het Duitse woord denkt te weten laat het horen.

 

En dan nog dit: Hooiwagens hebben geen spinklieren, maar wel een penis. De spinnenman spint wel, maar mist zijn penis. Hij brengt zijn zaad bij de vrouw in met een speciaal pootje vooraan de kop.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *