Dode muizen

 

Ieder jaar kom ik in de maand augustus dode bosspitsmuizen, Sorex araneus, tegen. Op 3 augustus van dit jaar lagen er twee vlak bij elkaar naast een fietspad. En vandaag vier weken later lagen er op dezelfde plaats weer twee. Rond het huis worden het jaar rond door de kat spitsmuizen gevangen die netjes voor de deur worden achtergelaten. Ze eten ze vrijwel nooit op. Daarvoor stinken ze te erg. Ik geef de kat gelijk, hun lucht is ook voor ons nauwelijks te harden. Kleine stinkdiertjes met stinkkliertjes zijn het. Ik begrijp die katten wel. Ze hebben liever brokjes. Blijft over het spel met de vangst tot de dood er op volgt.

 

Bosspitsmuis, Sorex-araneus. Foto AvBH

De donkere rug is op de flank begrensd door een roodbruine band, waardoor de bruinzwarte rug goed afsteekt. Spitsmuizen hebben een spitse kop, de neus is verlengd in de vorm van een klein slurfje. Bij het bovenste dier is dat goed te zien. Foto AvBH

 

Spitsmuizen zijn zenuwlijders. Hun dag bestaat uit tien periodes van bijna anderhalf uur waarin ze niet rusten. Vraatzuchtig jagen ze op slakken, kevers, pissebeddden, spinnen en andere strooiseldieren. De voortplantingstijd loopt van maart tot augustus. In die tijd werpt het vrouwtje tot drie keer toe vijf of zes jongen. Terwijl ze het eerste kroost nog zoogt dient de volgende worp zich al aan. Na vier weken moeten de jongen het zelf zien te rooien. Daarbij proberen ze hun ouders te verdringen. En dat verklaart waarom juist in augustus en in september/oktober dan meer dode spitsmuizen – worden gevonden. Volwassen dieren die niet op deze manier aan hun einde komen worden maximaal een jaar en vier maanden oud.

 

Bosmuizen zijn voornamelijk planteneters. Ze leveren meer voedingsstoffen aan roofdieren. Foto AvBH

Bosmuizen zijn voornamelijk planteneters. Ze leveren meer voedingsstoffen aan roofdieren. Foto AvBH

 

Bosmuizen, Apodemus sylvaticus, hebben grote ronde oren, bij spitsmuizen zijn die klein en nauwelijks zichtbaar. Hun kop is relatief veel groter en de staart is langer en dunner dan bij spitsmuizen.

 

hyujui

Bosmuizen worden door katten wel opgegeten. Foto AvBH

 

In de uitstekende Veldgids Europese Zoogdieren is meer over hun leefwijze en die van andere soorten te vinden.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *