Slakken van de tennisbaan

 

Soorten worden door de mens de hele wereld over geholpen. Per boot met ballastwater, via een kanaal dat twee niet met elkaar in contact staande rivieren verbindt, in de reiskoffer of gewoon in een schoen. Meestal blijft het bij een enkel dier of plant. Maar soms slaat een soort aan en dan zie je plotseling dat ze zich over een veel groter gebied verspreiden. Ze worden talrijker om soms weer in aantal af te nemen en zich met een kleiner aantal definitief te vestigen. Onze wereld zit vol voorbeelden. En nu verdenk ik mijzelf ervan een soort verplaatst te hebben. En wel met mijn auto van de tennisbaan in Bloemendaal, waar ik wekelijks kom, naar mijn voortuin.

 

Hygromia-cinctella

 

Het zit zo. Tussen Bloemendaal en Aardenhout en ook in het Amsterdamse Bos leeft sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw de Gekielde loofslak, Hygromia cinctella. Een kleine twintig jaar daarvoor werd deze soort voor het eerst gevonden in het zuiden van Engeland, in Hongarije (Budapest) en in Oostenrijk (Wenen). Steden als eerste vindplaats zijn verdacht. Het maakt het waarschijnlijk, dat de mens de soort heeft meegebracht. Mijn dochter ontdekte de slak in de voortuin op een plant naast de auto. Een paar dagen later vond ik er nog een. Het kostte me enige moeite om achter de naam te komen. Het slakkenhuis heeft een witte kiel die over het midden van de laatste omgang loopt. Daardoor lijkt de slak een beetje op een tol. Op de verspreidingskaart van de site waarneming zie je dat de meeste vondsten gedaan zijn rond Amsterdam en Haarlem en een paar wat verder weg. Zoetermeer, mijn woonplaats is de nieuwste en zeker niet de laatste.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *