Merels weten van geen ophouden

 

De tuinmerel heeft het opnieuw geprobeerd. En met succes. Er zit nu – eind augustus – een uitgevlogen jonge merel in de appelboom te bedelen om voedsel. Moeder en vader merel struinen alle struiken in de tuin af om met wormen, duizendpoten, hooiwagens, spinnen, kevers, pissebedden enz. de bedelroep stil te krijgen. Vergeefs natuurlijk, want onstilbaar is de honger van de jongeling.

 

Jonge merel vanavond in de appelboom. Foto AvBH

Jonge merel vanavond in de appelboom. Foto AvBH

 

Onze katten moeten het bezuren. Vorige week kwam er een met een zus of broertje van deze merel thuis. Sinds een paar dagen heeft de meest moordlustige huisarrest. De ander, onze halfbloedsiamees taalt er niet om. Tot het donker is klinkt de bedelroep en voeren de ouders. Persoonlijk heb ik nog niet eerder zo’n laat broedgeval meegemaakt.

 

Jonge meerkoeten in het oude dorp van Zoetermeer. Foto AvBH

Jonge meerkoeten eerder dit jaar in het oude dorp van Zoetermeer. Foto AvBH

 

De merel is niet de enige vogel die nu nog jongen heeft. Vorige week zag ik nog opvallend veel nesten van meerkoeten waarin jongen van ongeveer tien dagen oud zaten. De lente leeft op voor een aantal soorten. Futen, houtduiven, Turkse tortels en huisduiven doen hier ook aan mee.

 

Ik vergeet bijna de winterkoning die in de carport van de buren vorige week nog jongen had zitten. Reageerde zeer alert op kat en mens. Foto AvBH

Ik vergeet bijna de winterkoning die in de carport van de buren vorige week nog jongen had zitten. Reageerde zeer alert op kat en mens. Foto AvBH

 

2 Responses to Merels weten van geen ophouden

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *