Kwak

 

Een collega stuurde mij een bericht door over een waarneming van een kwak, Nycticorax nycticorax, in Oldenzaal (Overijssel). Daarin wordt de vogel zeldzaam genoemd. De kwak, een jonge vogel die dit jaar geboren is, trekt daar veel vogelkijkers.

 

kwak_IMG_3290_090214

Jonge kwak in Vogelpark Walsrode, Duitsland.

kwak_IMG_3281_090214

Volwassen kwak in Vogelpark Walsrode, Duitsland

Ooit, in mijn beginjaren als vogelaar, was ik in het Zwin in Zeeuws-Vlaanderen. Aan de Belgische kant was een klein vogelparkje waar kwakken werden gehouden. Wanneer de broedperiode voorbij was, tegen het einde van juli, werd het dak opengezet en konden de oude en jonge vogels weg. In het voorjaar keerden de kwakken terug in de kooi om opnieuw of voor de eerste keer te broeden.

 

kwak_IMG_3279_090214

Kwakkenpaar in Artis. Dit zijn niet geleewiekte ‘wilde’ vogels die in de zomer weer vertrekken na al dan niet gebroed te hebben.

 

Hetzelfde verschijnsel zie je in dierentuinen. “Wilde” kwakken komen er in het voorjaar en gedragen zich alsof ze bij de watervogelinventaris horen. En soms broeden ze er ook. In de zomer zwermen ze weer uit en worden dan her en der in het land gezien.

Begrijpelijk, dat het broeden meestal succesvol verloopt, want vijanden komen maar moeilijk bij de nesten om eieren of jongen te roven. Kennelijk zit dit gedrag om onder de hoede van mensen te broeden in de kwakkengenen. Die truc passen ze toe in dierentuinen.

 

kwak_IMG_3303_090214

De kwak is een nachtvogel, wat te zien is aan de grote ogen met wijde pupil. Foto’s AvBH

 

In het zuiden van Europa is de kwak geenszins zeldzaam. In moerassen waar ook bomen staan leven en broeden ze. ’s Avonds komen ze tevoorschijn en vliegen in de schemering naar hun voedselgebieden.

 

In vroeger eeuwen was de kwak in ons land een algemeen voorkomende broedvogel. Je ziet ze nogal eens afgebeeld op schilderijen.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *