Wesp of zweefvlieg?

 

Bij wespen zit het venijn in de staart. Bliksemsnel drijft een wesp zijn angel in je huid en spuit gif in. Je schreeuwt het uit. Er zijn vliegen die op wespen lijken en daar van profiteren. Je kijkt wel uit om zo’n fel geelzwart gekleurde vlieg te pakken. En al helemaal niet, als je eerder de pijnlijke ervaring van een wespensteek hebt meegemaakt. De laatste twee jaar zijn er door de twee opeenvolgende koude voorjaren weinig wespen in de zomer. Je ziet wel veel vliegen met de kleur van wespen stilstaan in de lucht of op de bloemen.

 

VLIEG: Grote langlijf, Sphaerophoria scripta. Man. Direct achter de voorvleugels zijn twee gele, knopvormige, staafjes te zien die in werkelijkheid achtervleugels zijn. Foto AvBH

VLIEG: Grote langlijf, Sphaerophoria scripta. Man. Direct achter de voorvleugels zijn twee gele, knopvormige, staafjes te zien die in werkelijkheid achtervleugels zijn. Foto AvBH

 

Als je goed kijkt ontdek je, dat de vlieg twee en de wesp vier vleugels heeft. En dat de wesp in rust zijn vleugels opvouwt boven zijn rug, terwijl de vlieg ze naar opzij spreidt. Op de plaats waar je net als bij wespen achtervleugels verwacht zie je twee stompjes staan. Dat zijn eigenlijk vleugels. Ze werken als de achterrotor van een helikopter waardoor vliegen ook stil kunnen staan en zich snel kunnen omdraaien en zelfs achteruit kunnen vliegen.

 

Model van de gewone wesp, Vespula vulgaris. Museonnr 90133. Een wesp heeft twee paar vleugels. Hier zie je dat op de plek waar bij een vlieg de twee stompjes staan een wesp vleugels heeft staan.

WESP: Model van de gewone wesp, Vespula vulgaris. Museonnr 90133. Een wesp heeft twee paar vleugels. Hier zie je dat achter de voorvleugel nog een vleugel zit. Op de plek waar bij een vlieg een stompje staat.

Jonge kinderen zullen minder gestoken worden deze zomer en die zullen dus ook minder angst voor geelzwart gekleurde vliegen krijgen. Maar wacht maar tot volgend jaar….

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *