Blauwe pissebedden

 

Zo nu en dan krijg ik vragen over blauwpaars gekleurde pissebedden. De blauwe dieren lijden aan een besmettelijke ziekte veroorzaakt door het Iridovirus, genoemd naar de blauwe kleur die de aangetaste pissebed aanneemt. Vier weken na de besmetting sterft het dier.

 

Porcellio-scaber_IMG_9184_121113_800x600

Zieke pissebed. De mooie blauwpaarse kleur bedriegt.

 

Het virus maakt dat de dieren nauwelijks nog kunnen bewegen. Ze verzwakken verder en worden door andere pissebedden opgegeten. Zij worden op hun beurt blauw en ziek. Je kunt spreken van een epidemie. Deze virussen tref je bij veel meer diersoorten aan o.a. bij aquariumhouders is het gevreesde visziekte.

 

Porcellio-scaber_IMG_0075_130104_800x600

Gezonde pissebed. Foto’s AvBH

 

 

2 Responses to Blauwe pissebedden

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *