Libellenreservaat Zoetermeer

 

In 1992 bezocht ik de Floriade in Zoetermeer. In een van de attracties, de Poldertuinen, waren vijf vijvers te zien. Ik herinner mij nog, dat er scholeksters en tureluurs op de oevers liepen. En visdiefjes doken tussen de waterlelies naar stekelbaarzen. Landschappelijk was het een van de mooiste onderdelen van de Floriade. Ongetwijfeld hebben er toen al libellen gevlogen.

 

De Poldertuinen, onderdeel van de Floriade 1992, gezien vanaf de Balijbrug over de A12. Destijds ontbraken de bomen en was het een open landschap. Bereikbaarheid per fiets: ga naar knooppunt 2 in het netwerk van Haaglanden.

 

De laatste jaren ontdekten natuurliefhebbers steeds meer libellensoorten langs en op de vijvers. Zij opperden het idee om de Poldertuinen de bestemming Libellenreservaat te geven. Het is aantrekkelijk omdat je als bezoeker, lopend over de vlonderbruggen, vlak boven het wateroppervlak staat en daar de activiteiten van de libellen – en andere waterinsecten – goed kunt volgen. Parende libellen, eileggende libellen en libellenlarven die langs een stengel omhoog kruipen, uit hun vel kruipen, hun vleugels oppompen en daarna wegvliegen. Het is allemaal van heel dichtbij te volgen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op het mooi vormgegeven informatiebord is veel informatie over libellen te vinden.

 

De vuurjuffer is een van de eerste soorten die vliegt in het voorjaar. Door de late lente zijn zij dit voorjaar een maand later actief geworden. Mannetjes kiezen een tegen andere mannen verdedigde positie op een oever- of waterplant en komen direct in actie zodra zij een soortgenoot gewaar worden. Er is nog een andere roodgekleurde libellensoort, de koraaljuffer, Ceriagrion tenellum. Die is makkelijk te onderscheiden aan zijn rode poten (zwart bij de vuurjuffer).

 

Pyrrhosoma-nymphula_vuurjuffer_m_IMG_3297_130528_1280x853

Mannetje van de vuurjuffer. Het vrouwtje ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar heeft meer zwart op het achterlijf. Foto’s AvBH

 

Tussen april en oktober zijn hier bij mooi weer wel 27 soorten libellen te zien. Niet allemaal tegelijk natuurlijk. Op het informatiebord is te vinden wanneer welke soorten te zien zijn. Een overzicht van alle soorten, de ligging en de bereikbaarheid van het reservaat, is te vinden op de website van de Zoetermeerse afdeling van de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging).

 

6 Responses to Libellenreservaat Zoetermeer

 • Arno says:

  Ik zal het aanpassen. Bedankt voor de tip.

 • Nel Kempers says:

  Jammer genoeg werkt de link naar de zoetermeerse afd KNNV niet meer, zal wel te maken hebben met de totale verandering website landelijke KNNV.
  Misschien is dit aan te passen ?
  met vriendelijke groet,
  Nel

 • Arno says:

  Dank je Afina. Ik zal je voorstel voor takstaken voorleggen aan ons groepje. Wat betreft de bloemvelden het volgende. Dit libellenpark was onderdeel van de Floriade in de vorige eeuw. De heuveltjes rechts ervan staan in lente en zomer vol met de mooiste wilde planten van vroegere weides en hooilanden. Daaronder orchideeën. Dat is allemaal uitgebloeid. Ik ben er niet geweest deze week, maar ik vermoed, dat er gemaaid is/wordt en dat het maaisel zoals gebruikelijk door de gemeente wordt afgevoerd. Dan hebben we volgend jaar weer een prachtig stukje oorspronkelijk Hollands bloemenland daar. Heel belangrijk voor een goede libellenstand.

 • Afina says:

  Wat ik erg jammer vind is dat de libellen weinig rustpunten hebben om ze mooi te kunnen fotograferen. Of ze vliegen rond of veelal juffers landen op een lelieblad. Je kunt dan alleen van bovenaf fotograferen, je krijgt geen mooie achtergrond. Suggestie: steek wat dode takken in de vijvers. De libellen komen dan hoger te zitten. Ook vond ik het jammer dat er erg weinig bloemen waren. Ook hier mijn suggestie om op diverse stukken wilde bloemvelden aan te leggen. De vlinders waren nu voornamelijk op een pad te vinden en zouden zich dan meer door het reservaat kunnen verspreiden. Maar verder ‘n mooi stukje natuur!!!

 • Arno says:

  Van harte welkom, maar wacht niet te lang. De leukste soorten zijn er aan het begin van de zomer. Maar nu ook nog wel een paar interessante soorten.

 • miek koopmans says:

  Kom beslist gauw kijken met camera, het is sowieso een goed libellen/vlinder jaar!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *