Ribbensalamander

 

De Spaanse dierenwereld herbergt bijzondere soorten. In het water leven veel soorten amfibieën die je alleen achter de Pyreneeën aantreft. Een daarvan is de ribbensalamander, Pleurodeles waltl, met heel aparte eigenschappen. De ribben schijnen door de huid en kunnen worden opgezet. Het is de enige europese salamander die van zich afbijt wanneer je hem pakt. Daarbij maakt hij een afwerend geluid. En als dat nog niet genoeg is, hij scheidt een onaangename geur af.

 

Ribbensalamander is de grootste Europese salamander; ze worden tot 30 cm lang. Hier zien we een een jaar oud dier.

 

Ondanks al die afschrikking heeft deze stinkerd het toch ver geschopt. De salamander is een ervaren ruimtereiziger. Verschillende keren is hij als proefdier meegereisd. Het zijn makkelijke dieren, die je in aquariumwinkels kunt kopen. Ze zijn gemakkelijk te houden. In wilde staat leven ze alleen in Spanje en Marokko.

 

Aan de flank zie je als geeloranje vlekken de ribben doorschemeren. Foto’s AvBH

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *