Lang leve de Koningin

 

Hommels zijn bijen die in koudere streken leven. Tot in het hoge noorden van Europa en tot boven de boomgrens in de Alpen kun je ze tegenkomen. Soms zie je al op een zonnige dag in januari de eerste hommel vliegen. Dat is altijd een het jaar ervoor bevruchte koningin. Alleen zij overwintert. Haar volk is van de honger gestorven in de herfst. Wanneer je haar tegenkomt is zij net begonnen met de stichting van een nieuw volk.

 

De eerste hommels die je ziet vliegen in het voorjaar zijn altijd koninginnen, geen koningen.

De eerste steenhommels, Bombus lapidarius, die je ziet vliegen in het voorjaar zijn altijd koninginnen, geen koningen.

 

Bij ons bestaat in juli en augustus een hommelvolk uit 100 tot 150 werksters. Maar in Lapland waar de zomers kort duren komt de koningin wel eens tijd tekort om een eigen volk te stichten. Ze moet zichzelf in leven houden en maar hopen dat een jaar later zij nog een kans krijgt om een klein volkje te stichten.

Veel meer dan bijen en wespen zijn hommels variabel in hun kleuren. Engelse hommels zijn anders dan die van het vasteland en in de bergen zijn ze zwarter gekleurd dan hun soortgenoten van het laagland. Zwart absorbeert immers meer warmte dan lichte kleuren. De verschillen zijn waarschijnlijk ontstaan in de ijstijden. Toen het landijs naar het zuiden begon te schuiven trokken deze hommels met de ijsrand mee. In het zuiden ontmoetten ze hun meer in warme gebieden levende soortgenoten en mengden zich daarmee. Daardoor ontstonden in het midden van Europa als gevolg van deze menging  verschillende kleurvormen die toen het landijs zich terugtrok daar bleven. Het ijs trok zich terug en als gevolg daarvan konden de gebieden in het noorden weer bezet worden. Dat konden nooit veel dieren zijn, en als gevolg daarvan zijn die weinig variabel in kleur. De hommels die rond het Middellandse zeegebied bewonen mengden niet met de noordelijke hommels. Zij vertonen dan ook minder variatie dan hun verwanten in het midden van Europa.

 

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *