Kikkerbal

Ze leggen hun schuwheid totaal af en zijn alleen geïnteresseerd in elkaar. Ik kon ze aanraken.

Ze leggen hun schuwheid totaal af en zijn alleen geïnteresseerd in elkaar. Ik kon ze aanraken.

 

Nooit eerder had ik zoveel kikkers, Rana temporaria, in de vijver als dit jaar. Van alle kanten kwamen ze op 7 april, toen de temperatuur ook ‘s nachts boven de tien graden bleef, in haast aanspringen. Stoere knapen met dikke bovenarmen omklemden iele dames. Zondag 14 april was ongeveer 10% van de vijver bedekt met eierklompen. De wellustigen wisten van geen ophouden, overdag en ‘s nachts ging het bal gewoon door. Tijdens de kikkerhochzeit wordt niet gegeten. Later zal ik een deel van de eiklompen overbrengen naar de sloot verderop. De gevaarlijke reiger zie ik niet meer. De kikkers hebben het weer overleefd ondanks de vele aanslagen in de koude tijd toen ze van de bodem van de vijver aan des reigers snavel werden gespietst.


 

Een week na hun verschijnen in de vijver was het op maandag 15 april weer rustig. Orgie voorbij. Wat rest zijn de eiklompen. Volgend jaar is het volgende bal. Ik ga nu de ontwikkeling van de eieren volgen.
 

De eieren zijn gelegd. Foto's en film AvBH

De eieren zijn gelegd. Foto’s en film AvBH

 
 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *