Paasbroedsel

 

Onze Canadese Museongans zit sinds Goede Vrijdag weer vast op haar nest. Op dezelfde plek als vorig jaar. Ik was net klaar met het maken van foto’s van de ganzen toen het begon te sneeuwen. De winter is hardnekkig. En de ganzen zullen nu door moeten zetten, anders is het te laat om een gezond gezin groot te brengen. 

Nieuwe poging met broeden te beginnen in een sneeuwbui op vrijdag 29 maart

Nieuwe poging met broeden te beginnen in een sneeuwbui op vrijdag 29 maart

Op 21 maart, de dag dat de lente begon, zat mevrouw ook al op het nest. Een dag later heeft zij het toen opgegeven, de temperatuur daalde in de nacht van 21 op op 22 maart tot beneden de tien graden onder nul. Goede Vrijdag 29 maart een nieuwe poging.

 

De vrouw op het nest.

Nieuwe broedpoging op Goede Vrijdag 29 maart. Foto’s AvBH

canadese gans

De ganzen zoeken de drukte op en zijn niet bang voor passanten. Dat maakt hen kansrijk om zich voort te planten.

 

Het nest stelt niet veel voor, slechts een beetje platgedrukte kruiden.

 

2 Responses to Paasbroedsel

  • Arno says:

    Dag Lizia,
    ik heb alle ganzen op vrijdag zien wegvliegen uit de vijver. Ging met veel kabaal. Eentje botste tegen de pergola van het gemeentemuseum en viel terug op de grond. Later ook die vertrokken. Ze zullen wel naar de grote waterpartij zijn bij het Indiëmonument.

  • lizia niema says:

    Goedenavond Arno, weet u misschien waar de ganzen zijn gebleven. Ik vermis ze al drie dagen (21, 22 en 23 juli 2013). Ik ben de stukjes water (beek) langs geweest aan de Stadshoudersplantsoen en heb ze niet gevonden. Ik ben ook gaan kijken bij het Gemeente Museum, daar waren zij ook al eerder voor 2 dagen (week 29). Vandaag ben ik gaan kijken bij het watertje van World Forum, daar ook geen te vinden. / Inmiddels is het al een grote familie reünie geworden. Zes volwassen ganzen van dezelfde ouders (Museon) zijn aangesloten bij de familie van dit jaar (2013). Met de zes gansjes van dit jaar en de zes van 2012 telt de groep veertien ganzen. Dank je. Vriendelijke groet, Lizia.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *