D-Day voor de Keizer

 

Gisteravond is de Canadees Paul Nicklen in Londen uitgeroepen tot natuurfotograaf van het jaar. Zijn foto van keizerspinguïns, die zichzelf lanceren om uit de kolkende zee aan land te komen, won de hoofdprijs op de BBC Wildlife Photographer of the Year Competition. Vanaf 30 november zijn alle genomineerde foto’s te zien in het Museon.

Na drie weken keren de keizerspinguins, Aptenodytes forsteri, terug uit zee om hun jongen te gaan voeden. Foto Paul Nicklen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het doet denken aan een invasie. Aan land liggen de zeeluipaarden, Hydrurga leptonyx, klaar om de vogels te grijpen. Daar hebben de keizers iets op gevonden. Ze bespioneren de wachtende rovers en terwijl ze dat doen trappelen ze furieus waardoor er veel lucht tussen de veren komt. Vervolgens duiken ze naar beneden om snelheid te maken en weer omhoog. De ontelbare luchtbelletjes die uit de veren ontsnappen vormen een film om hun veren. Daardoor vermindert de weerstand van het water en kunnen ze een nog grotere snelheid bereiken. Zo springen ze over de zeeluipaarden heen aan land.
 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *