Opnieuw bruinvis aangespoeld

 
Nu bijna een jaar geleden vonden mijn dochter en ik een bruinvis, Phocoena phocoena, op de Zandmotor bij Monster. Gisteren liepen wij van Den Haag naar Hoek van Holland. Even voorbij de Zandmotor lag er opnieuw een dode bruinvis, nu heel wat verser dan de vorige. Alleen de kop was aangevreten door de meeuwen. Je herkent een dode bruinvis op het strand aan de stompe kop, het lage rugvinnetje en de kleine platte staart.

 

De bruinvis gistermiddag op het strand van Monster. Foto's AvBH

 

Een aantal jaar terug is er een meldpunt walvisstrandingen opgericht. Daar kan iedereen vondsten, liefst met foto, kwijt. Ook op de site waarneming.nl is er gelegenheid meldingen te doen.

Vaak zijn de kadavers al een eind op weg in het verrottingsproces wat het tot een onaangenaam gezicht maakt. Hieronder nog enkele foto’s. Het hoofd van de bruinvis is aangevreten door meeuwen die het op ogen en hersens voorzien hebben.

Staartvin

Buikzijde

Aangevreten kop

Anus en melkklieren

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *