Boomkikker

 

De meeste boomkikkers leven in de tropen van Amerika, Zuidoost Azië en Australië. Bij ons komt één soort, Hyla arborea, voor. Dit beestje van nauwelijks vier centimeter is door zijn aandoenlijke gedrag en groene kleur in het verleden massaal weggevangen voor de handel. Nu is de boomkikker een beschermde soort. Maar nog steeds maken we de gevolgen mee van hun gevangenschap. Liefhebbers zetten boomkikkers overal uit. En soms slaan ze aan. Dat gebeurde eerder in stadstuinen in de binnenstad van Den Haag en nu weer in de duinen tussen Wassenaar en Scheveningen. Jaargenoot Herman Berkhoudt stuurde mij een foto van zo’n kikkertje. Je voelt je bijna tot kabouter vervallen bij het zien van zoveel bevalligs.

De oog- en flankstrepen en de opvallende zuignapjes aan de tenen maken de boomkikker onmiskenbaar. Foto Herman Berkhoudt

Goede kans, dat deze vestiging in de duinen blijvend is. Het gebied is niet lang geleden op de schop genomen en schoongemaakt en min of meer teruggebracht in de staat van voor de infiltratie die begon in 1940. Dat maakt dat de kikkers zich misschien blijvend gaan voortplanten in de vochtige duinvalleien.

Met dank aan Herman Berkhoudt. Meer foto’s van hem zijn hier te vinden.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *