Zweten vogels?

 
Zweten vogels? Nee, want vogels hebben geen zweetklieren. Krijgen ze het dan niet te warm? Ja, maar daar gaan ze op hun eigen manier mee om. Bij warm weer zie je vogels met opengesperde snavel snel, maar ondiep ademhalen. Dan verdampen ze vocht uit hun mondholte, waardoor ze afkoelen. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren, dus raken ze minder snel oververhit wanneer de buitentemperatuur stijgt.

Mannetje huismus op Terschelling die zich probeert te koelen door snel te ademen met opengesperde snavel. Foto AvBH

Een ervaren vogelaar vertelde mij, dat wanneer het lang warm en droog blijft vogels minder zingen, omdat er dan uit hun bek te veel vocht verdampt waardoor ze uitdrogen. En inderdaad tijdens een telrondje door een park in een droge periode hoorde ik minder zang dan een paar dagen later toen het flink ging regenen….. Dat dacht ik tenminste. Bij natelling van de zang op de droge dag bleek dat het aantal zingende vogels gelijk was gebleven. Maar omdat elke vogel een korter liedje liet horen en er minder vaak gezongen werd, was het net of er minder vogels zongen. Ik ga het nog eens natrekken door een langere periode het aantal zangers en de duur en frequentie van hun liedje bij vochtig en langdurig droog weer op te meten.

 

4 Responses to Zweten vogels?

  • Arno says:

    Ja, dat zul je deze zomer hier in NL niet snel zien. Of er moet een hittegolf komen.

  • maik says:

    Ik was in de death valley en het was 53 graden. De snavels stonden wagenwijd open van de vogels daar. Nog nooit gezien

  • Arno says:

    Dank je Karin voor je reactie. Vanzelf blijft dat mogelijk. Het enige is dat ze een beetje zuinigjes hun bekkies open doen. Om met Meneer de Uil te spreken: “oogjes toe en snaveltjes vaker dicht”.

  • Wat een leuk artikel! Wel blijft er gelukkig voldoende speeksel over om – in de droge periode – alarmsignalen uit te stoten naar lotgenoten wanneer er “onraad” gesignaleerd is.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *