Najaarstrek begonnen

 

Vanochtend kwam ik in de tuin de eerste najaarstrekker tegen. In de voortuin zat een vrouwtje zwartkop, Sylvia atricapilla, luid te alarmeren tegen onze kat. Het is een verrassende soort. In parken en tuinen waar een dichte ondergroei is, zijn zwartkoppen de laatste jaren steeds algemener geworden. Het liedje klinkt elk voorjaar steeds vaker waar het groen is. 

De eerste herfstvogel, een vrouwtje Zwartkop met bruin kopje, vanochtend vroeg in onze voortuin. Foto AvBH

Zwartkopvrouw alarm
 

Vanaf nu gaat het snel. Zo nu en dan komen de trekkers op WWW langsvliegen.

 

2 Responses to Najaarstrek begonnen

 • Arno says:

  “Vertrokken”, bedoel je daarmee, dat de jongen uitgevlogen waren? 22 juli is iets te vroeg om uit te vliegen. Ik heb even naar het weersverloop in juli gekeken en zag dat rond 22 juli het weer verslechterd is. Neerslag hoog en temperatuur laag. Daar reageren gierzwaluwen op door tijdelijk hun broedgebied te verlaten. De jongen blijven in het nest achter, kleumend en van koude verstijvend. Ongeveer vier dagen later verbeterde het weer en kwamen de ouders terug.
  Dat is één beweging die je ziet. De tweede is die van ongepaarde vogels. Die hangen in de broedperiode rond en gieren letterlijk door de kolonie in groepjes, daarbij verkennend waar ze volgend jaar een nest kunnen maken. Het zou me niks verbazen als dan de paarvorming plaats vindt. Wanneer het weer verslechtert zijn zij als eerste verdwenen. En ze komen een of twee dagen later terug dan de nestelende oudervogels. Dat maakt, dat je soms een desolaat beeld krijgt van een zwaluwpopulatie/kolonie. Ik heb het verschijnsel dit jaar uitgebreid waar kunnen nemen in Spanje waar een periode van warm en droog zomerweer werd onderbroken door regen en temperatuurdaling. Na herstel van het weer duurde het maar even voordat ik weer nestelende vogels zag. Twee dagen later waren de niet nestelende jongelingen (tot 2-3 jaar oud) weer krijsend en gierend terug.
  Wat betreft je vraag over trekkers uit het noorden, die zijn er inderdaad, maar komen niet omlaag naar jouw kolonie. Je ziet ze nu hoog en zwijgend overkomen, mits met een kijkertje de hemel afgespeurd.

 • Anne-Marie Boer says:

  Nadat de gierzwaluwen bij ons rond 22 juli waren vertrokken hoorde ik een week later toch weer gieren boven de daken. Mijn conclusie was dat dit gierzwaluwen uit Denemarken of Noorwegen op doortocht waren en niet ‘mijn eigen’zwaluwen. Klopt dat?

  Vriendelijke groet

  Anne-Marie

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *