Spinduizendpoot komt er aan

 

Het zit er dik in, dat we binnenkort een nieuw huisdier mogen verwachten: de zes centimeter lange spinduizendpoot, Scutigera coleoptrata. Oorspronkelijk alleen rond de Middellandse Zee te vinden, de laatste honderd jaar door de mens verscheept naar andere delen van Europa, Noord-Amerika en Azië.

 

Op de Olympische Spelen voor dieren winnen deze vijftien paar poten met gemak de sprint van duizend- en miljoenpoten. Foto gemaakt in de Ardèche in Frankrijk.

  

De duizendpoot heeft na haar succes in de Verenigde Staten nu ook haar eigen lied: de Centipede Song. Zodra de duizendpoot zich in ons land meldt zal Wilde Wijde Wereld de song gaan pluggen.

  


Het seksleven is bijzonder. Het mannetje deponeert zijn sperma in een pakketje op de grond. Het vrouwtje loopt erover heen en neemt het sperma op. Na de geboorte verzorgt moeder twee weken haar kroost. Vers uit het ei heeft de larf maar vier paar poten. Na iedere vervelling komt er een paar bij totdat er 14 paar zijn.

 

Ze zijn te vinden in badkamers, kelders en – zoals hier – verdronken in het zwembad van een vakantiehuis in Frankrijk. Foto’s AvBH

 

Het zijn jagers pur sang, die met hun lange poten meer prooien tegelijk vast kunnen houden die ze vervolgens achter elkaar opeten. De prooi wordt gedood met gif. In huis pakken ze kakkerlakken, zilvervisjes, spinnen e.d.

 

6 Responses to Spinduizendpoot komt er aan

 • Arno says:

  Hallo Dirk, bedankt voor je reactie. Stuur je mij een foto op? Ik ben heel benieuwd.

 • Dirk says:

  Vanmorgen liep er eentje over mijn gezicht toen ik in bed lag. Rechtgesproken en nog kunnen vangen. Na wat zoekers hier uit gekomen. Beestje zit nu in de diepvries en wordt straks beroemd als fotomodel 🙂

 • Folk says:

  Ja ook hier in Almere is hij in de badkamer betrapt. Nooit eerder gezien lijkt tijdens het lopen op een mini swiffer.
  Zijn onbekendheid is hem tijdens zijn vlucht uiteindelijk noodlottig geworden. Lang gezocht op het internet en nu eindelijk gevonden.

 • Arno says:

  Zo komen soorten uit den vreemde bij ons terecht. Kan voor jou geen kwaad. Zolang ze zich niet voortplanten tenminste… Nu moet ik de song gaann promoten zoals je ziet in de blog.

 • Monique says:

  Hij is er al… Heb er zojuist een aangetroffen (enkele weken na mijn vakantie naar Turkije) in de kamer waar mijn koffer staat…. Schrok me wild!

 • Eke says:

  Grappig liedje!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *