Rugstreeppad

 
Begin mei ontdekte ik in de nieuwbouwwijk Oosterheem in mijn woonplaats Zoetermeer een grote populatie rugstreeppadden, Bufo calamita. Mijn oren tuitten door zoveel gebrom. Ik was toch wel verbaasd nu nog zoveel padden aan te treffen. Rugstreeppadden kunnen in nieuwbouwwijken een paar jaar lang voor opschudding zorgen, maar verdwijnen meestal na de bouw weer. Bij ons lijkt het wel of ze zich voorgoed hebben gevestigd. Tot voor kort kon de bouw van een wijk of huis wanneer deze padden er waren bouwprojecten wettelijk stilleggen waardoor grote schade en vertraging kon ontstaan.

Padden lijken op kikkers met knobbels. Hun achterpoten zijn korter, waardoor ze vaker lopen dan springen. Rugstreeppadden herken je direct aan de lichte streep over de rug. Foto Winfried van Meerendonk

 rugstreeppad zoetermeer oosterheem 10 mei 2012

 

Op het nabijgelegen braakliggende terrein waren wat poeltjes aanwezig en daar klonk een koor van rugstreeppadden. Met samenknijpende bewegingen van de buik zaten ze zich een ongeluk te roepen naar de vrouwtjes die pas later verschijnen en het geluid op kilometers afstand kunnen waarnemen. Wat ze nodig hebben is ondiep water zonder veel planten. Omdat de poelen snel opdrogen moeten de larven snel groeien. Zodra ze poten hebben gaan ze het water uit en zetten het op een lopen en verspreiden zich snel. Met dank aan Winfried van Meerendonk.

 

One Response to Rugstreeppad

  • Armand L. Doornweerd says:

    RSP’s kunnen ook goed graven. Ik heb er eens een gevangen en onder een bloempot in fijn grind gezet om haar/hem de volgende ochtend te kunnen fotograferen. Zij/hij stond ‘savonds tegen mijn voordeur te duwen en rolde naar binnen toen ik die open deed. De volgende ochtend tilde ik de pot op voor de foto… geen RSP. Ik kon het niet geloven want ik had de pot redelijk diep in het grind geduwd. Later hoorde ik van Winfried dat het goede gravers zijn.
    Ik heb ze ook sprintjes zien trekken. Dat waren kleine exemplaren. Dit was in Noordhove waar ik toen woonde (nieuwbouw). Nu, in Oosterheem (ook nieuwbouw), aan het toekomstig Bentwoud, inderdaad weer RSP’s. Bij de rotonde met vogelhuisjes dicht bij de stadsboerderij is een “krater”gegraven waar in mei RSP’s te horen waren. Nu zitten er veel kleine zwarte dikkopjes. RSP’s? Als het waar is dat RSP’s ondiep water nodig hebben met weinig planten dan is het gauw afgelopen met de RSP’s in het poeltje want er groeit krabbescheer heb ik toevallig gisteren gezien.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *