Columbus en het paard

 

Columbus en het paard, Equus caballus, bereikten Amerika in 1492. De indiaanse bevolking stond perplex bij het zien van het manpaardwezen. Even dachten ze, dat er goden gekomen waren om hen te straffen. Soms ontsnapte een paard aan zijn berijder, want die werd wel eens van het paard geschoten.  

De paarden verwilderden op de prairies tot de mustangs die in Westernfilms de cowboys dragen. Foto AvBH

Ondanks al het nieuwe dat Columbus naar de Nieuwe Wereld bracht is voor het paard Amerika een oude wereld, want tot 16.000 jaar terug leefden daar nog wilde paarden. De eerste mensen trokken een paar duizend jaar later uit Azië de Beringstraat over, maar troffen toen geen paarden meer aan.

Replica van een oerpaardje, Propalaeotherium hassiacum (Museonnr. 163694) uit de groeve Messel bij Darmstadt in Duitsland. Ouderdom: Midden-Eoceen. Foto Museon

Wie de fossielen van 30 miljoen jaar geleden onderzoekt, ontdekt dat het in Noord-Amerika ooit gewemeld heeft van paarden, zowel in soorten als in aantallen. Via landbruggen emigreerden enkele keren in de geologische geschiedenis paarden uit Amerika naar Azië, Europa en Afrika. In Amerika stierven ze uit, terwijl in Azië het Przewalskipaard en de ezels en in Afrika de zebra’s tot op de dag van vandaag voortbestaan. Die drie zijn maar een kleine afspiegeling van de rijkdom aan soorten die ooit over de Noord-Amerikaanse prairies zwierven.

 

De eerste paarden waren samen met hun verwanten, neushoorns en tapirs, bosbewoners die van het blad van bomen leefden. Toen het klimaat kouder en het landschap opener werd, raakten grassen in de meerderheid. Paarden pasten zich aan het eten daarvan aan. Het hield in, dat zij een veel slijtvaster gebit nodig hadden om de harde bladen van grassen te kunnen eten. En omdat ze in een open landschap leefden, ontwikkelden ze langere poten om sneller te kunnen vluchten.

 

Mens en paard zijn nauw met elkaar verbonden. Er zijn er zelfs die met paarden kunnen spreken. In de VS verliep de evolutie van het paard wel heel snel na de komst van Columbus…..

 

 

3 Responses to Columbus en het paard

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *