Fitis

De fitis, Phylloscopus trochilus, lijkt uiterlijk heel veel op de tjiftjaf waardoor ze alleen voor geoefende vogelliefhebbers uit elkaar te houden zijn. Maar in de lente is het eenvoudig. De zang is totaal anders. Zingt de tjiftjaf voortdurend zijn eigen naam met weinig variaties, de fitis laat een prachtig aflopend riedeltje horen met aan het einde een kleine opleving. De zang van de fitis staat wat schoonheid betreft voor mij op dezelfde hoogte als die van de merel!

Fitis en tjiftjaf zitten soms vlak bij elkaar te zingen, maar meestal kiezen ze verschillende gebieden. De fitis houdt meer van lagere bossages met struiken eronder, terwijl de tjiftjaf liever in oudere parken zit met hoge bomen. En de fitis zit meestal lager te zingen dan de tjiftjaf. Na de broedtijd is het onderscheid weer veel moeilijker, dan valt de terreinvoorkeur weg. Dan roepen ze huwiet of hwiet of er wordt zachtjes een afwijkend zangwijsje ten gehore gebracht. Na de broedtijd deze zomer meer aandacht voor die geluiden.

Fitis op zijn zangpost. Foto: Arno van Berge Henegouwen

Fitis

One Response to Fitis

  • willy Kramer says:

    Wat een goede uitleg, ze ( de Fitis) zat voor het eerst van de week in de tuin of de Tjiftjaf had al een paar dagen gehoord dat er een andere vogel in de buurt zat!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *