Overgang

 

Deze maand is overgangsmaand. De natuur is wakker geworden, terwijl die in het hoge noorden van Europa nog slaapt. Hier zingen mezen en merels volop in een territorium dat ineens grenzen heeft. Hier wagen de eerste merels zich aan de nestbouw, kruipen mieren onwennig rond in de richels van in de zon opwarmende stoeptegels en in de struiken trillen hommelkoninginnen hun achterlijf om hun vliegspieren op te warmen. Terwijl mezen en merels volop zingen, territoria verdedigen en in stadstuinen en parken aan de nestbouw zijn hangen de broeders van het hoge noorden hier nog overal rond. De stijgende temperaturen en de lengende dagen doen hun zanginstinct wel goed, terwijl hun inwendige trekklok pas veel later begint te luiden. Tot die tijd kunnen sijzen in de tuin gelokt worden met een verlepte zonnebloem die nog gevuld is met de pitten van het vorige jaar en met pindanetjes.

Sijsjes wachten bij ons op de lente in het hoge noorden, terwijl vroege tuinslakken zich nestelen op warme plekken in onze tuin.

Pimpelmezen zingen volop en strijden nu om een nestkast of een reet in de muur. Foto's AvBH

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *