Oost-Europese wintergasten

 
Veel vogelsoorten trekken in het najaar weg uit ons land naar het zuiden van Europa of tropisch Afrika. In hun plaats komen soorten uit het noorden en oosten van Europa onze richting uit. In de winters nemen de meerkoeten, Fulica atra, in meren, vaarten en grachten toe. Het zijn voornamelijk Oost-Europese vogels uit de Baltische staten en het noorden van Rusland die naar hier afzakken. Je ziet ze op het land gaan en op dijken en in weilanden naar eetbare zaken onder de sneeuw zoeken. In de strengste winter die ik nog mee heb gemaakt – die van 1962/63 – vroren ze ‘s nachts vast aan het ijs voor ons huis in Leiden. Ik herinner me, dat onze badkuip wel eens vol zat met meerkoeten die we dan voerden met in levertraan gedrenkt witbrood.

Meerkoeten zijn in de winter vooral aangewezen op landbouwresten. In dieper water duiken ze naar driehoeksmossels. Foto Frans Jansen

 

Meerkoeten in paniek. Geschrokken van een hond. Foto Frans Jansen

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *