Witsnuitdolfijn

 
Op de bruinvis na is de witsnuitdolfijn, Lagenorhynchus albirostris, de talrijkste dolfijn in de Noordzee. Omdat ze niet vaak bij de kust komen, zijn de meeste waarnemingen afkomstig van schepen. Van onze kust zijn meer dan 200 strandingen bekend.

witsnuitdolfijn

De witsnuitdolfijn van het Museon, een volwassen vrouwtje, is op 15 december 1980 aangespoeld op het strand van de Kaloot bij Vlissingen. Museoncollectienummer 216367b

Een stranding is meestal een teken, dat het dier niet in goede conditie verkeert of ziek is. Dat was het geval bij de witsnuitdolfijn die op 4 december bij Den Helder aanspoelde. Dit dier heeft het niet gered in tegenstelling tot de witsnuitdolfijn die eerder op Ameland aanspoelde. Na opgeknapt te zijn – in dit geval bij opvangcentrum SOS-Dolfijn in Harderwijk – wordt dit dier weer in zee uitgezet.

 

NASCHRIFT: Helaas, de dolfijn van Ameland heeft het niet gered. Op 12 december is dolfijn Robbie gestorven.

witsnuitdolfijn afgietsel museon

Het beschilderde afgietsel van het vrouwtje witsnuitdolfijn van de Kaloot in Zeeland. In onze collectie is het skelet aanwezig met inschrijfnummer 73515.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *