Bevers 2

 
Bevers, Castor fiber, zijn onze grootste knaagdieren. Hun vacht, ogen, oren, neus, poten en staart zijn aangepast aan een leven onder water. Bevers werden zwaar bejaagd omwille van de dichte vacht. Zo zwaar zelfs, dat de bever bijna in jassen is opgegaan. Ze markeren hun territorium met bevergeil, uitgescheiden door een klier bij de anus, dat ze op stenen smeren. In de middeleeuwen waren teelballen van de bever erg gewild vanwege de vermeende geneeskrachtige eigenschappen. Jacob van Maerlant schreef er over in zijn boek Der Naturen Blomme. Wat men toen niet wist, was dat bij bevers en veel andere in water levende zoogdieren penis en testis in de buikholte zitten. Wat voor testis werd gehouden is in werkelijkheid de klier die het zogenaamde bevergeil afscheidt. En dat werd verwerkt in parfum en, als bittermaker, in drankjes.

Biberkopf

Neus, oog en oor staan op één lijn waardoor ze, drijvend in het water, alle drie de zintuigen tegelijk kunnen gebruiken. Museoncollectienummer: 58097

bever vraatspoor

De afdruk van de snijtanden is hier goed te zien. Bevers eten wilgenschors, dat vol zit met salicylzuur, de grondstof voor aspirine.

bever zwemvliezen achterpoot

De zwemvliezen tussen de tenen maken dat een bever zich op het land moeizaam beweegt. Collectienummer: 58097. Foto’s AvBH

Wat zou het mooi zijn om bij Beverwijk en Beveren in België beverburchten te vinden. Dat zal wel een schone wens blijven. Hoewel. Wie had verwacht dat de bever, na 162 jaar uitgestorven te zijn geweest, zou terugkeren in het Nederlandse rivierengebied?

 

2 Responses to Bevers 2

  • Deze bever ziet er niet erg uit als een bever. Niet erg kundig geprepareerd denk ik. De staart is te smal, de kop te rond en te klein en de tanden zijn helemaal verkeerd. De ondertanden zijn juist langer dan de boventanden. Tijdens het knagen zet de bever z’n boventanden vast in het hout en schraapt er met z’n ondertanden telkens langs. Net zoals wij een appel eten. Wil je alles weten over bevers? Lees dan op mijn blog hoe ik de bevers ontmoet en over de films die ik heb gemaakt. Je kunt ook zoeken op YouTube onder de zoekterm ‘bever in limburg’.

  • Lia says:

    Wel weer heel leuk al die info, Arno. Ik heb het echt gemist in de maanden dat je niet schreef. Genieten dus.
    Groetjes, Lia

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *