Roodkaakjes op tijd

De klok vandaag op 2011-11-11 om 11.11.11. Screendump door Michael Werbeck uit Bremen.

 

Vandaag hoorde ik op de radio over aanstaande echtparen die om precies 11 over elf met elkaar zouden trouwen. Een Duitse vriend die zeer punctueel is, stuurde mij een screendump van de atoomklok 11.11.11 op 11.11.11. Toen ik deze afbeelding zag, dwaalde ik terug naar mijn studententijd. We moesten tijdens een cursus de cyclus van het stekelbaarsmannetje, Gasterosteus aculeatus, in kaart brengen. Zijn gedragingen konden ongeveer in een 11-tal onderdelen onderscheiden worden. Daarvan was de meest opvallende de doorkruip door het nest. Nico Tinbergen heeft dit als een van de eersten onderzocht. Onder leiding van assistent Maarten ’t Hart zaten we dagenlang in een donkere kamer naar een meterslang aquarium te turen waarin een mannetje stekelbaars een nest had gebouwd. Zo nu en dan zagen we een zogenaamde doorkruip door het nest. Een week later toen onze waarneemperiode erop zat, maakten we een vijf meter lange grafiek waarop alle gedragingen die wij genoteerd hadden te zien waren. En wat bleek, het mannetje kroop na elke 110 minuten en 11 seconden door het nestje. Er waren ook andere mannen, van die stoere, die het elke 60 minuten deden en heel slome vissen die het pas na drie uur nodig vonden dit te doen. Deze regelmaat verdween wanneer een vrouwtje zich aanbopod of door ons werd voorgehouden in een glazen kolf. In het geval waarin een vrouwtje zichzelf aanbood, leidde het mannetje haar het nest in om eieren te leggen. Direct daarna kroop ook het mannetje door het nest om de eieren te bevruchten. En daarna werd prompt het vrouwtje weggejaagd. Vanaf dat moment bleven de doorkruipen achterwege en bewaakte de man zijn nest furieus.

In het voorjaar kleurt het mannetje van de driedoornige stekelbaars knalrood. Agressie richt zich vooral op andere mannetjes in dezelfde toestand. Foto Piet Spaans

Ik realiseerde mij, dat niet alleen wij, maar ook dieren en planten verzot zijn op bijzondere getallen.
 
Met dank aan Michael Werbeck (Bremen, Duitsland)
 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *