Broodschimmel

 

In de Museoncollectie zit dit prachtige onderwijsmodel van een schimmel, stammend uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het zijn schimmels die na een dag of wat verschijnen op brood dat ze wattenachtig overwoekeren. De door de schimmel geproduceerde stoffen verteren het brood. De stoffen die daarbij gevormd worden zijn vaak giftig. Bij toeval ontdekte de Brit Fleming in 1928 bij een andere schimmel, een stof die bacteriën kon doden: penicilline. Die ontdekking heeft de wereld veranderd. Bacterie-infecties konden vanaf toen veel beter en vooral sneller genezen worden.�

Het sterk vergrote schaalmodel van de schimmel, Mucor mucedo, laat zogenaamde zwamdraden, de hyphen, zien die over de ondergrond, bijvoorbeeld brood of een vrucht lopen. Het model stamt uit de tijd van Fleming. Museon 220548.


 

Dit onderwijsfilmpje van 8 minuten is gemaakt in een voor de medische wetenschap opwindende tijd van grote vooruitgang, dezelfde tijd waarin ons onderwijsmodel is vervaardigd.

 

NB wie geïnteresseerd is in de wijze van voorplanting bestudeert dit schema waarin de twee manieren van voortplanting, ongeslachtelijk door sporen en geslachtelijk door versmelting van twee celkernen waarbij van een + en – kern wordt gesproken, omdat er niet zoiets als mannelijk of vrouwelijk aan te herkennen is.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *