Plantje? van de week: Zwavelzwam

 
Iets meer dan een jaar geleden (zie hier) schreef ik over een Prunusboom in de museumtuin die aan zijn voet was aangetast door de zwavelzwam, Laetiporus sulphureus. Volgens collega Hans Adema was daarmee het lot van de boom bezegeld. Maar zij staat er nog steeds, zij het in mindere staat. Vorige week zag ik na een melding door een collega, dat er weer een paddenstoel op de stam zit. Nu alleen hoger. Het blijkt dezelfde soort. Ik blijf het in de gaten houden.
Maar ik vermoed, dat binnenkort de bijl in de boom gaat.

Over de plaats van de paddenstoelen is sinds Linnaeus eeuwenlang gezwamd. De uitkomst is heel verrassend: wij hebben meer met zwammen dan met planten. Daarover later meer. Foto’s AvBH.
Twee foto’s van de boom met zwavelzwam, links de situatie in september 2010 en rechts de situatie een jaar later.

 

Tijdens de tentoonstelling Plantastic verzorgt Wilde Wijde Wereld blogs over alles wat met planten te maken heeft.
 

2 Responses to Plantje? van de week: Zwavelzwam

 • Arno says:

  Niet meteen dood. Klopt, zie de twee links hieronder die over dezelfde boom gaan.
  http://www.wildewijdewereld.nl/?p=3819
  http://www.wildewijdewereld.nl/?p=2135

  Of zoek (search) links boven categorieën ‘zwavelzwam’. Dat leidt direct naar de berichten over deze aangetaste boom op mijn blog.

 • Femke says:

  Zwavelzwammen zijn inderdaad parasitaire zwammen, maar de boom gaat er niet meteen aan dood. Overigens is de zwavelzwam een eetbare paddenstoel. Afsnijden dus, in blokjes snijden, even blancheren, dan bakken met knoflook en serveren met pindasaus. De zwavelzwam heeft de structuur van kip, en smaakt een beetje zurig.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *