De reiger en de kikker

 
De tuinvijver is een dorado voor bruine kikkers, Rana temporaria. Ze winterslapen, eten en vrijen er. Aan blauwe reigers, Ardea cinerea, gaat dit niet onopgemerkt voorbij. Ik heb de eerste verkenners al gezien. Op het gevaar af in de appelboom te blijven hangen wagen ze het er op van het garagedak af te dalen naar de vijver. Daar kunnen ze wel een half uur roerloos staan. Alleen de ogen bewegen. Een kleine rimpeling in het water is genoeg. Als in een vertraagde film bewegen ze die richting uit om even later bliksemsnel toe te slaan. Of ze missen en dan zit hun snavel vast in de oever. Al die tijd begluur ik hem en bij beet word ik actief.

Terug op het dak volgt het reinigingsritueel waarbij de kikker door het water heen en weer wordt gesleept om tenslotte richting keel te worden gebracht. Soms stokt het doorslikken even omdat de poten naar buiten uitsteken. Foto AvBH

3 Responses to De reiger en de kikker

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *