Plantje van de Week: Rafflesia arnoldii

 
In de donkere ondergroei van het tropenbos in Sumatra lijken soms rode kolen te staan. Ze horen toe aan een plant die zich alleen als bloem laat zien. En wat voor een. Dat er geen bladeren en stengels zijn komt door zijn parasitaire leefwijze. De ‘kool’ opent zich tot een bloem met een doorsnede van driekwart tot zelfs een meter. Kleur en geur zijn die van een kadaver in ontbinding. Hordes vliegen gaan de bloem binnen, verzamelen stuifmeel en zorgen voor de bevruchting. Na enkele dagen al verwelkt de prachtige bloem tot een weke massa waarin de zaden liggen.

Rafflesia

Model op ware grootte met een doorsnede van bijna een meter van de bloem van Rafflesia arnoldii, Museoncollectienr 222741. De levende bloem weegt meer dan 7 kilo en is daarmee de grootste bloem ter wereld. Dit model maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Plantastic in het Museon. Foto Museon.

Tijdens de tentoonstelling Plantastic verzorgt Wilde Wijde Wereld blogs over alles wat met planten te maken heeft.
 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *