Kikkerdril, het jaar is rond!

 

Eerder dan vorig jaar hebben de bruine kikkers hun eerste eiklomp in de vijver achtergelaten. Vanochtend zag ik eieren glinsteren in het water. Vorig jaar was dat op 6 april, bijna drie weken later. Beetje opmerkelijk met de koude winter nog maar nauwelijks voorbij. Dit jaar lijkt het voorjaar zich razendsnel te ontwikkelen. Voor vannacht is in het binnenland nachtvorst voorspeld. In de tuin bij ons zal het erom spannen. Gelukkig leggen niet alle bruine kikkers in dezelfde nacht hun eieren.

Afhankelijk van de temperatuur en zonneschijn zijn deze kikkervisjes er op zijn vroegst over een week. Als ze hun eileven al overleven.

De balts gaat nog wel even door, zodat er altijd wel een paar eieren tot wasdom komen. Op 15 maart al bromde de eerste kikkerman in de vijver.

 

bruine kikker

Ook op 15 maart zag ik voor het eerst dit jaar een blauwe reiger kikkers uit de vijver halen. Daarvoor niet gezien, wat aangeeft dat de kikkers die dag uit hun winterslaap zijn gekomen. Foto uit 2008. Foto’s: AvBH

Met dit bericht vier ik het einde van het eerste jaar Wilde Wijde Wereld. Op maandag volgt hoe deze blog verder gaat.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *