Zwarte zwaan

 
Na de tweede wereldoorlog emigreerden grote groepen Nederlanders naar Australië en begonnen ‘down under’ een nieuw leven. Andersom emigreerde de Australische zwarte zwaan, Cygnus atratus, naar Europa. In 1985 was hier het eerste broedgeval. Nu is het aantal broedgevallen voor het hele land tussen de vijftig en honderd.

De volwassen zwanen zijn zwart met witte slagpennen. Jonge vogels zijn net als de jongen van onze zwanen wit.

Zwarte zwaan boven het natuurgebied Starrevaart tussen Leidschendam en Voorschoten. Foto’s: AvBH

Zwarte zwanen wennen met moeite aan de verandering in de seizoenen. In Australië is het altijd lente voor ze. Dat je in de winter in Europa maar beter niet kunt broeden is de immigranten nog niet helemaal duidelijk, want in gevangenschap broeden ze bij ons ook in de winter.
 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *