Zwartkop

 
De zwartkop, Sylvia atricapilla, wordt ook wel zwartkoptuinfluiter genoemd, omdat de zang lijkt op die van de tuinfluiter. Het is een insecten etende zangvogel die in twee richtingen wegtrekt in het najaar. Een deel van alle zwartkoppen uit Midden-Europa trekt richting noordwest en kiest ervoor om te overwinteren langs de Noordzee in Nederland, België, Noord-Frankrijk en Engeland. Deze verplaatsing is sinds veertig jaar bekend. Ik heb in mijn dagboeken uit mijn schooltijd in de jaren zestig enkele waarnemingen van zwartkoppen in de wintermaanden genoteerd uit o.a. de Wassenaarse duinen. Een ander deel van de Midden-Europese vogels trekt naar het zuidwesten weg om te overwinteren in Spanje en Noord-Afrika.

In de winter schakelt de zwartkop van het eten van insecten over op het eten van vruchten zoals hier druiven. Foto: AvBH

De oosteuropese zwartkoppen trekken naar het oosten van tropisch Afrika tijdens de winter. Zo zien we dat zwartkoppen uit verschillende groepen bestaan. De trekrichting kan in dit geval een begin van evolutie naar een andere soort inluiden. De zwartkoppen die bij ons overwinteren hebben als voordeel, dat ze eerder terug kunnen zijn in hun broedgebieden dan de overwinteraars in Spanje. De eersten kunnen hun terugkeer beter plannen en de beste broedplaatsen bezetten. Tijdens strenge winters hebben de hier overwinterende vogels het veel moeilijker en zullen er niet veel het einde van de winter halen. Dan zijn de in het zuiden overwinterende vogels in het voordeel. De zwartkop is een typische soort die reageert op klimaatverandering.

Op 2 december zat dit mannetje zwartkop in een tuin in Zoetermeer bij matige vorst en na sneeuwval. Foto: Jetty Boer

Met dank aan Jetty Boer

 

2 Responses to Zwartkop

 • Arno says:

  Ook hallo,
  Bedankt voor je reactie op mijn blogbericht. Excuus, dat het even geduurd heeft. Dat komt omdat mijn computer een tijdje kapot is geweest en ik niet op mijn wildewijdewereld.nl blog kon kijken.
  Ik heb je website bekeken. Leuk gebied lijkt het mij. Ik kom wel eens in Maastricht. Wie weet kom ik een volgend keer naar jullie toe.
  Hartelijke groet, Arno van Berge Henegouwen

 • Connecterra says:

  Hallo!
  Ik zou je graag eens willen voorstellen om een bezoekje te nemen bij het Nationaal Park Hoge Kempen met name bij Connecterra te Maasmechelen! Als ik je foto’s zie en je blog lees denk ik wel dat je het leuk zou vinden om het park en haar mooie flora en fauna te ontdekken. Als je geïnteresseerd bent in een bezoekje laat ik ook even de website achter: http://www.connecterra.be/
  Ik wens je nog veel succes en plezier met je blog!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *