Roodborst blijft zingen

 
Niet lang geleden is ontdekt dat vogels met grote ogen ´s morgens vroeger beginnen met zingen. Van alle zangvogels hebben het roodborstje en de nachtegaal de grootste ogen. Hierdoor vangen zij meer licht op en krijgen hun hersenen eerder de prikkels die nodig zijn om te gaan zingen. Met kleine ogen vroeg zingen is gevaarlijk, want je vijanden zien jou wel, maar jij hen niet.

En dan nog even dit: ´Een roodborstje heeft een oranje borstje´ was ooit een stelling in een proefschrift. Foto: AvBH

Roodborstjes zingen het hele jaar door. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zingen. In herfst en winter zijn ze ´s nachts in de buurt van lantaarnpalen te horen. Ze zitten ook vaak in het groen bij felverlichte stations te zingen.

zingende roodborst

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *