Voorloperkraai

 

Er was eens één soort kraai. Was deze voorloperkraai zwart of was hij bont? We weten het niet. Die kraai leefde lang geleden, nog voor de laatste ijstijd. Het ijs kwam van Zweden en Noorwegen uit het noorden en van de Alpen uit het zuiden. Europa raakte in de greep van de kou. De voorloperkraaien sloegen op de vlucht, weg van het ijs. Naar Italië, van de kou afgeschermd door de Alpen. Naar het zuidwesten, de Pyreneeën over, Spanje in om daar te overwinteren tot na de ijstijd. De voorlopers vluchten ook naar het zuidoosten, naar Irak en naar het Arabisch schiereiland. Tijdens die afzondering kon de natuur experimenteren. Tussen de vogels in de afzonderlijke gebieden ontstonden verschillen. In Spanje werd de kraai zwart, in Irak bontgekleurd.

Zwarte kraai uit Nederland. Foto: AvBH

Bonte kraai uit Slovenië. Foto: AvBH

En toen…. Toen draaide hun wereld weer terug, want tienduizend jaar geleden smolt het ijs. De inmiddels zwarte kraai, Corvus corone, en de bonte kraai, Corvus cornix, uit het oosten trokken achter de smeltende ijsrand aan. En toen het ijs weg was, zagen ze elkaar. Op de grens mengden ze met elkaar. Maar alleen daar. In Amsterdam zijn ze zwart gebleven en in Berlijn bont. Op ons Vlieland zaten tot twintig jaar terug van die mengkraaien. En nu nog op Helgoland.

Zwartbonte kraai op Helgoland vorige week. De buik is zwart als bij de zwarte, de borst licht als bij de bonte. Foto: Marcel van der Tol

Wat het gekras betreft is er geen verschil. Ze spreken nog dezelfde taal. Luister maar.
 

zwarte kraai zoetermeer

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *