Falsterbo: 83.000 sijsjes

 
Donderdag 7 oktober 2010 staat in Falsterbo te boek als Sijsjesdag. Overal was het slissende en hese roepje te horen. Het logboek van het ringstation meldt, dat die dag het aantal sijzen, Carduelis spinus, dat langs kwam en geteld is op 83.000 is uitgekomen. Dit was ook te zien in het aantal geringde vogels. Nadat de mistnetten tijdens een regenbui gesloten waren geweest, begon het sijzen te regenen. In één vangronde werden 385 sijzen uit het net gehaald. Tegen het einde van de dag stond de teller op 633. En dat betekent een tweede plaats voor deze sijzendag sinds het ringen hier veertig jaar geleden begon.

Eerder in de week van 7 oktober zag ik op de zuidpunt van Zweden grote groepen sijzen zich gehaast etend voorbereiden op de overtocht naar Duitsland. Foto en film: AvBH

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *