Atlasceder geveld

 
Gisteren is de oudste Atlasceder, Cedrus atlantica, in mijn straat geveld. De boom is 36 jaar geleden direct na de oplevering van de huizen als tweejarig boompje door de eerste bewoners geplant in hun tuin. Deze boom was sfeerbepalend voor het uitzicht uit mijn huis. Beetje jammer wel.

De boomspecialist, de heer Maarten Splinter, in actie

De Atlasceder, de naam zegt het al, groeit in het wild in Noord-Afrika. De gemeente Zoetermeer voert een beleid om de plaatsing van inheemse soorten te bevorderen. Daar is het wachten nu op. Ik heb het vellingsproces gisteren gevolgd en een schijf meegenomen om de jaarringen te tellen. Ondanks zijn Afrikaanse herkomst draagt zo’n boom bij aan de biodiversiteit in de wijk. Vogels van naaldhout zoals goudhaantjes, kruisbekken en vinken komen in najaar en winter op de zaden in de kegels af en ekster en vlaamse gaai broeden er graag. Het verdwijnen van de ceder zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de vogelwereld rondom mijn huis.

De boomadviseur zaagde voor mij deze schijf van 70 cm doorsnede waarvoor dank. Er zijn achtendertig jaarringen op te zien.

10 Responses to Atlasceder geveld

 • Marij says:

  Na jaren van twijfel heb ik ook de keus gemaakt om de atlasceder uit mijn tuin te laten verwijderen. Hij is geplant in 1982 ook bij de bouw van mijn huis, waar ik overigens toen nog niet woonde. Het is inderdaad jammer maar hij wordt steeds enormer, heeft een gigantische diameter intussen qua takkenkroon en alles eronder is zo’n beetje uitgestorven. De laatste gele stuifmeelstorm waarbij iedereen naar binnen vluchtte heeft mij gesterkt in mijn besluit. De planten die eerst onder de boom stonden hebben zich met de jaren verplaatst naar de oever van de gemeentevijver die achter mijn tuin ligt. Het is eigelijk een boom voor op de Hoge Veluwe.

 • Arno says:

  Thanks for your positive comments. Stay looking every working day from 20 March this year to 20 March 2011. For the sake of Biodiversity.

 • Good blog! I definitely love how it is easy on my eyes and the facts are well written. I am wondering how I can be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your rss feed which must do the trick! Have a nice day!

 • Arno says:

  Koelbloedig

 • Arno says:

  Dat weet ik niet, maar ik ga het de specialist de heer Splinter vragen.

 • Arno says:

  Van harte welkom dames

 • Elise en Irene says:

  leuke naam voor een boomspecialist: Splinter!
  (heeft hij vast vaker gehoord 😉
  Jammer van de boom, maar we komen de schijf wel een keer bekijken.

 • Aaike says:

  Jammer van de boom, maar wel weer scherp om een schijf van de stam te vragen! Dan kun je in ieder geval je eigen geheugen (Hoe lang woon ik al in deze straat?) even testen…

 • Christine says:

  Ik vraag me af, waarom de schijf lichte ringen buiten en een donkere ringen binnen heeft? En wat is de paars/zwarte vlek in het midden?

 • Eke says:

  Maar waarom dan? Heeft er een buurman geklaagd over de lichtinval in zijn huis?
  Zonde!
  Eke

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *