Zwavelzwam maakt einde aan boom

 
In de museumtuin zijn vanaf de opening van het Gemeentemuseum in 1935 en veel later het Museon verschillende bomen geplant. Sommige daarvan zijn nu aan hun einde toe. Op deze Prunus op leeftijd staat nu aan de voet de zwavelzwam, Laetiporus sulphureus. Hans Adema schreef mij dat deze zwam het einde van de boom inluidt. De zwam slaat sluipend van binnenuit toe. De boom laat nu nog geen tekenen van ziekte of verval zien, komt normaal in blad, maar binnenkort zal het plotseling met hem gedaan zijn.

Binnen in de boom is een uithollingsproces aan de gang als gevolg van de werking van de paddenstoel. Het hout verkleurt roodbruin en verdroogt. Er is nu nog niets te zien

De zwavelzwam aan de voet van de Prunus in de museumtuin. Foto’s AvBH

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *