Purperkoet en rijstbouw

 
Vanaf vandaag komt mijn blog ook uit gebieden buiten Nederland waar ik geweest ben.

Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen verdwenen dertig jaar terug veel rietvogels uit de rijstvelden in de Franse Camargue en de Ebrodelta in Spanje. Nu is herstel te zien. De purperkoet, Porphyrio porphyrio, profiteerde. Uit het zuiden van Spanje heeft hij zich de laatste vijftig jaar verspreid naar het noorden en broedt er nu.

Bijna alle rijst, 90%, komt uit Azië. Vijfduizend jaar geleden werd de eerste rijst verbouwd in China. In de Romeinse tijd werd de rijstbouw in Europa ingevoerd. De grootste gebieden met rijstteelt zijn de Podelta in Italië en de Ebrodelta in Spanje.

Na de oogst wordt het restant van de planten in de modderbodem gedrukt: mest voor het volgende seizoen. In deze periode komen de moerasvogels van alle kanten aan om te profiteren van de waterorganismen die te voorschijn komen.

Met de lange rode tenen worden bloeiende rijstplanten gepakt en in de snavel van korrels ontdaan. Purperkoeten lopen en klimmen als slome aapjes door het riet.

Iets van een dodo heeft de purperkoet wel. Het is een heel oude soort die ook op verre eilanden als Mauritius en Réunion in de Indische Oceaan en op Nieuw-Zeeland leeft. Foto’s: AvBH

4 Responses to Purperkoet en rijstbouw

 • Arno says:

  Ik schreef, dat ze uit het zuiden (van Spanje) oprukten naar het noorden en zo zich verspreidden. het is nog een beetje anders. Op veel plaatsen, vooral in natte rijstgebieden zijn ze uitgezet. Hetzelfde gebeurt met de knobbelmeerkoet. Die zag ik twee jaar terug in moerassen op Mallorca, met een halsring. Ook een herintroductieproject.
  Sorry, dat mijn antwoord op zich liet wachten.

 • maurice guisson says:

  Heel merkwaardig vind ik dat bij het voorkomen van de Purperkoet, Coto de Doñana niet wordt genoemd, niettegenstaande deze hoen daar meestal is waar te nemen in dichte rietkragen van de moerassen van het natuurpark Doñana en niet in de 400 Km2 grote rijstvelden. Groetjes

 • Arno says:

  Beste Florine,
  Je hebt gelijk. In het onderschrift heb ik een steekje laten vallen. Ik had moeten schrijven, dat purperkoeten de wortelscheuten van (rijst)planten eten. Niet de rijstkorrels. Hartelijk dank voor je aanvulling. Ik moet ergens een filmpje hebben van de purperkoet waarop te zien is hoe ze hun lange poten gebruiken bij het eten. Een heel grappig gezicht. Wie weet maak ik daar nog eens een blog van.

 • Beste mensen,
  Toevallig viel mijn oog op het onderschrift bij de purperkoet: Met de lange rode tenen worden bloeiende rijstplanten gepakt en in de snavel van korrels ontdaan.
  Bloeiende rijstplanten hebben nog lang geen graanvrucht gevormd. Mij dunkt dat op de betreffende foto de purperkoet zich begeeft in een gemaaid rijstveld waar allicht wat te halen valt voor hem: gevulde rijst-aren die zijn ontkomen aan de maaidorser tijdens de oogst.

  Met vriendelijke groet,

  Florine Boucher

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *