Veren

 
Nu de broedtijd voor de meeste vogels voorbij is, moeten hun veren vernieuwd worden. Een veer ontstaat net als een haar bij zoogdieren in een zakje in de huid. Tijdens de groei wordt de veer gevoed door een bloedvat. Veren sterven zodra ze uitgegroeid zijn. Onderhuidse spieren bewegen de veer. Zo kan een vogel zijn vliegrichting veranderen, zijn verenpak opzetten en de lucht ertussen als isolerende laag gebruiken. Het laatste is handig in de winter.

Veren slijten en worden gewisseld. Er is geen eeuwig leven in hen verborgen. Zodra uitgegroeid sterven ze. Rui maakt een vogel elk jaar een keer of vaker mee. Hier een slagpen van een houtduif met in de lengte de schacht.

De eerste veren zaten op dinosaurussen die niet konden vliegen. Het vliegen is een toevallige ontwikkeling geweest met zo’n groot voordeel, dat de 9400 vogelsoorten van vandaag konden ontstaan. Veren wegen weinig en een vogel heeft er veel. Grote meer dan kleine vogels. Zwanen hebben de meeste, meer dan 25.000, kolibries ongeveer duizend. En in de winter zijn het er meer dan in de zomer, maar dat zal niet verbazen.

Een veer is heel vernuftig gebouwd. Foto van de bovenkant. Je ziet bovenaan de schacht waarop schuin afstaand de baarden en daar weer op de baardjes te zien zijn. Op de baardjes zitten haakjes die in elkaar grijpen. De haakjes zijn hier niet te zien.

Foto van dezelfde veer van de onderzijde. Alleen de evenwijdig aan elkaar lopende baarden zijn te zien. De baardjes zitten aan de bovenkant van de veer. Foto’s: AvBH

2 Responses to Veren

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *