Zwanenbloem

 

Deze plant ontleent zijn naam aan de vorm van de stampers. Ze doen denken aan een zwanenhals. Het is een tamelijk primitieve plant, omdat de vruchtbeginsels niet vergroeid zijn. Hoewel de plant beschermd is, is zij toch niet zeldzaam. De plant houdt van voedselrijk water, maar wanneer er te veel voedsel in het water komt, verdwijnt ook de zwanenbloem daaruit. De zwanenbloem is als enige ondergebracht in de familie van de Butomaceae, de zwanenbloemfamilie.

Waar de volksnaam koffieplant vandaan komt, is onduidelijk. Er is weinig koffie-achtigs aan te ontdekken.

Zwanenbloemen zijn primitieve planten. De zes vruchtbeginsels zijn niet met elkaar vergroeid. Ze doen volgens sommigen aan zwanenhalzen denken. Foto’s: AvBH

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *